Osećate se uznemireno? Stanite na jednu nogu!

Foto: Shutterstock

Joga uči da održavanje ravnoteže tela obezbeđuje ne samo jake mišiće, već i životnu ravnotežu. Ali ravnoteža u jogi je mnogo više od samog stajanja na jednoj nozi. To nije samo sposobnost da se telo ili deo tela drži u određenom položaju u kontaktu sa tlom koje miruje ili je u pokretu. Joga uči telo da pamti različita iskustva i emocije koje, ako se ne reše na vreme, ostaju zarobljene u telu i poremete fizičku i mentalnu ravnotežu.

Pronalaženje ravnoteže tela donosi mnoge prednosti:

mišići su ojačani,
poboljšava se koordinacija pokreta,

Istovremeno dolazi do ravnoteže funkcija tela i hormona, što je posebno interesantno za žene koje prirodno ublažavaju tegobe povezane sa menstruacijom i menopauzom.
Kako možemo uspostaviti ravnotežu sa određenim asanama?

Asane su položaji koji zahtevaju aktivaciju mišića, odnosno snagu, fokus i koordinaciju položaja tela sa zakonima gravitacije. Moć za izvođenje ovih položaja najčešće se crpi iz mišića za koje ni ne znamo da postoje:

Mišići karličnog dna – uključeni su u podršku trbušnim organima i važni su za mehanizam zatvaranja bešike. Bez njih ne bismo mogli da stojimo uspravno.

Mišići stopala – veliki broj ovih mišića polako opada tokom godina, što dovodi do bolova u kolenima i kičmi. Bez njihovog delovanja, telo nema stabilan oslonac.

Iliopsoas mišić – mišić bez kojeg ne bi bilo moguće stajati uspravno na jednoj nozi. Kao najjači mišić za podizanje butne kosti, odgovoran je za podizanje nogu. Ako je slaba, može biti krivac za mnoge probleme sa leđima i preponama, iako joj se ova krivica retko pripisuje zbog nevidljivosti.

Vežbanje joge jača ove i mnoge druge mišiće. Na kraju, kako održavate dobru ravnotežu iz ruku, sve manje ćete opterećivati mišiće. Važnu ulogu u održavanju ravnoteže imaće i vaš skelet, koji će posle dužeg vremena konačno biti u ravnoteži.

Na ravnotežu tela utiču i čula

Činjenica da vidimo, čujemo i razmišljamo o svetu oko nas olakšavajuća je okolnost u svakodnevnim izazovima ravnoteže tela kao što su trčanje, hodanje i sedenje.

U zahtevnijim asanama ova čula postaju otežavajuća okolnost. Naime, ona ometaju koncentraciju, pa svaka asana ima svoj drišti – tačku na koju gledamo i fokusiramo se na izvođenje položaja.

Oslobodite se buke i lutajućih misli slušajući svoj dah

Potpuno prepuštanje disanju u meditaciji dovodi do stanja u kome čujemo sve zvukove iz okoline. Ravnomerno disanje je veoma važno za postizanje fizičke i duhovne ravnoteže. Pravilnim i mirnim disanjem izbeći ćemo pad, kao i zaustaviti porast krvnog pritiska u stresnoj situaciji.

Izvor: Aktivni Si