Objava srpskih psihijatara o ljubavi koju treba da ponavljamo dok je ne naučimo napamet

Olivera Vuković, Rober Grujičić Foto: Printscreeen/Instagram/dvaipopsihijatra

Srpska psihijatrica Olivera Vuković i dečiji psihijatar Roberto Grujičić su u podkastu "Dva i po psihijatra" objasnili razliku između zaljubljenosti i ljubavi.

Dr Olivera Vuković i dr Roberto Grujičić, psihijatri sa Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, su u podkastu „Dva i po psihijatra“ govorili o najvažnijoj stvari u životu- ljubavi.

Naime, oni su izgovorili moćne reči o ljubavi koje su se brzinom svetlosti proširile društvenim mrežama.

Dr Olivera Vuković je ljubav opisala ovako.

„Najveći vid davanja je u stvari davanje sebe samog. Svog prostora, svog vremena, svog bića i svega onoga što mi u stvari nosimo i koliko je to davanje u stvari jako važna karakteristika jedne zrele ljubavi, za razliku od jedne patološke forme jer mi psihijatri se naravno uvek bavimo i tim patološkim formama i to je ono s čime se susrećemo. To je ta takozvana simbiotska ljubav, sadomazohistička. Ljubav, ali najveći vid davanja“, rekla je ona.

Dečiji psihijatar Roberto Grujičić predočio je efekte davanja, prisećajući se jedne anegdote iz detinjstva kad je svojoj majci poklonio razglednicu.

„Ne mogu da zaboravim taj period oko šeste do sedme godine. Sećam se kad sam prvi put nacrtao nešto za svoju majku i odneo sam joj to nešto i kad sam video njenu reakciju – koliko se ona oduševila, moram priznati užasnom razglednicom koju sam napravio u tom predškolskom periodu, ali taj osmeh na njenom licu je u meni stvorio taj osećaj da davanjem mogu da prouzrokujem povratnu reakciju odnosno da prouzrokujem ljubav. To je From i govorio, u stvari to prvo davanje nečega našim roditeljima i ta prva reakcija u stvari stvara osnov za to da mi možemo da pređemo tu proaktivnu ulogu da stvaramo prve temelje odrasle ljubavi odnosno te zrele ljubavi i da ne bude da se ne vodimo više tom krilaticom nezrele ljubavi: „Volim te jer si mi potreban“ , nego da idemo: „Potreban si mi jer te volim,“ rekao je dr Grujičić.

BONUS VIDEO: