Novogodišnje odluke kojih svako može da se drži, a čine čuda

Psihologija i astro 01. jan 202112:03 > 12. maj 2021 17:08
novogodišnje odluke
Foto: Kristina Kokhanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nova godina, novi izazovi, nova stranica u životu… Tu su novogodišnje odluke koje će zainteresovati i one koji ih ne vole previše jer su vrlo jednostavne, svako može da ih primeni, a zaista mogu da učine čuda.

Na početku nove godine uvek odmah želimo sve: nijedna odluka ne može da bude dovoljno velika, nijedan cilj nije nedostižan. Barem tako mislimo. Ali tada nas ošamari stvarnost, a najkasnije do marta zaboravimo sve ono dobro što smo rešili da ostvarimo. A to je šteta jer, ako sebi postavimo realne ciljeve, zaista je moguće da promenimo život nabolje.

Tu je 10 dobrih novogodišnjih odluka, koje zaista svako može da primeni, a biće dobro i ako izaberemo makar nekoliko, pišu na sajtu 24sata.hr.

Spavajte redovno sedam do osam sati

San je izuzetno važan za regeneraciju tela i naše svakodnevne sposobnosti. Premalo sna nas čini nervoznima i ne možemo da obnovimo važne rezerve snage. Zbog toga su stručnjaci odredili savršeno vreme za spavanje – a s njim i optimalno trajanje spavanja, pišu na sajtu 24sata.hr. Preporučuju odlazak na spavanje u 22:37 i spavanje do 7:19. Dakle oko osam i po sati sna. Naravno, to nije izvodljivo za mnoge, pogotovo ne svaki dan, ali san bi trebalo da traje sedam do osam sati.

Odvojte jedan dan nedeljno za porodicu

Ako pitate stare zbog čega najviše žale, sigurno ne zato što su radili premalo. Oni često žale što nisu proveli dovoljno vremena s ljudima koje vole. Zato planirajte dan s porodicom svake nedelje. Pozovite roditelje na ručak, prošetajte sa braćom i sestrama, odvedite decu u zoološki vrt ili makar u obližnji park. Redovno posećujte baku i deku i pozovite tetku. Sigurno bi volela da vas čuje. I, naravno, to ne bi trebalo da propusti ni vaš partner, već da i on odvoji vreme za svoje. Videćete koliko će to dobro uticati na vas i ispuniti vas pozitivnim emocijama.

Rezervišite dva sata nedeljno za najbolju prijateljicu

Još jedna osoba zaslužuje da svake nedelje odvojite malo vremena za nju – najbolja prijateljica, odnosno prijatelj. Nekad je bilo normalno da se viđate nekoliko puta nedeljno, a sada, kako život ide, čujete se tek povremeno. A ne bi trebalo biti tako… Dogovorite fiksno jedno zajedničko veče tokom sedmice, zajedno gledajte omiljenu emisiju, kuvajte, pojedite nešto fino, razgovarajte o svojoj nedelji uz čašu vina, zajedno prošetajte ili se zajedno bavite sportom. To vreme bi trebalo da bude samo vaše. A ako živite u različitim gradovima, tu su Skajp i telefon, pa opet možete da ostanete bliski.

Ostavljajte manje otpada za sobom

Naravno, ne morate odmah da se priklonite pokretu zero waste, tj. načinu života bez ostavljanja ikakvog otpada, ali ako obratite pažnju na to, dosta smeća se može izbeći. Recimo, ako uvek imate sa sobom platnenu kesu, nikad više ne morate da kupite onu najlonsku, a ako kupujete sveže voće i povrće na meru, tako ćete štedeti i ambalažni otpad.

Društveno se aktivirajte

Angažujte se društveno i učinite nešto za druge. Pravite društvo starijima, pomažite u skloništu za životinje, čitajte deci ili sortirajte doniranu odeću u lokalnoj prodavnici.

Oživite stari kontakt

Ako imate staru školsku prijateljicu koju ste izgubili iz vida, onako, bez posebnog razloga, pa žalite za prijateljstvom koje je propalo, preduzmite inicijativu. Pokušajte da je pronađete i stupite u kontakt s tom osobom.

Pronađite nov hobi

Sigurno postoji nešto što ste oduvek želeli da isprobate. Možda da naučite nov jezik, da se penjete, da igrate mini-golf? Isprobajte pletenje, jogu… Nova godina je pravo vreme da proširimo vidike. Nakon što načinite prvi korak, biće mnogo lakše nego što mislite.

Isplanirajte vreme za sebe

Vreme za sebe – šta bi to trebalo da bude? Otprilike, faza bez stresa, samo za vas. To može da bude i jedan dan u nedelji, sat dnevno ili jedna sedmica u tri meseca – jer imati vreme za sebe neizmerno je važno. Desi se svima da previše često brinemo o drugima, o prijateljima, partneru, deci, roditeljima… Planirajte fiksne periode samo za sebe u novoj godini – za velnes, kupovinu ili samo lenčarenje. Zabeležite datume u kalendaru i smatrajte taj datum obvezujućim. Videćete da će se stres dugoročno smanjiti, a vi ćete biti zdraviji i efikasniji.

Jedite zdravu hranu

Balansirana ishrana je neizmerno važna, pa je uvek dobro bolje pripaziti na ono što jedemo. Ako ne možete da redovno idete na pijac po sveže voće i povrće, barem pokušajte da jedete ono što je regionalno i sezonski, odnosno da gledate da su namirnice iz vašeg okruženja i iz aktuelne sezone. One će se bolje uskladiti s vašim prirodnim bioritmom. Zimi umesto paradajza možete da birate peršun ili kupus. Bitno je da su na stolu raznolike namirnice, a ako su voće i povrće u fokusu, i onaj višak kilograma će lakše otići.

Vežbajte dvaput nedeljno po 20 minuta

Kod vežbanja nisu uvek neophodni veliki sportski ciljevi. Umesto da se pripremate za sledeći maraton, biće dovoljno da se samo pokrenete. Dva puta nedeljno vežbajte po makar 20 minuta. Možete da trčite u parku, da otplivate nekoliko krugova u bazenu, da radite jogu u svojoj dnevnoj sobi ili da vozite bicikl od posla do kuće. Nije važno da odradite veliki trening, već da redovno vežbate. Prve rezultate moći ćete da vidite vrlo brzo. A to daje neverovatan podstrek za sve dalje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram