Metod „četiri četvrtine“ menja život iz korena

film
Foto: Album / Album / Profimedia

Zvuči kao srednjovekovna sprava za mučenje, a olakšava život.

Iako metoda četiri četvrtine zvuči kao srednjovekovna sparava za mučenje, ipak se odnosi na sistem organizacije dana u kome dan treba da podelite na četiri jednaka dela: jutro od 5 do 9 ujutru, kasno jutro od 10 do 1 popodne, popodne od 2 do 7 i noć od 7 uveče pa na dalje.

Teorija koja stoji iza ovog načina glasi da ako dan podelimo na četiri četvrtina nikada nećemo ceo dan otpisati kao loš, ako niste ispunili sva očekivanja u jednoj četvrtini i dalje imate ostale tri da popravite svoj učinak.

Kao i sve drugo, recepte, muziku, filmove i nove načine za šminku i frizuru,  i ovo smo pronašli na TikToku.

Video koji objašnjava teoriju podele dana na četiri četvrtine nam je iskočio na feedu, a pažnju nam je privukao jer podseća na mnoge sportske utakmice koje su raspoređene u četiri jednaka dela, ukazujući na to da ako se tim ne izbori sa protivnikom u prvoj ili drugoj četvrtini i dalje ima ostale četvrtine da poboljša svoju igru i na kraju završi kao pobednik.

Jednostavno, ako ste pogrešili u nekoj od četvrtina u sledećoj samo treba da se pokupite, naoružate boljim raspoloženjem i nadom i ostavite neuspeh za sobom u četvrtini u kojoj mu je i mesto.

@moneyy.motivation join the discord #advice #lifechanging #selfimprovement #foryou ♬ Odium - LXST CXNTURY

Umesto da govorite sebi biće bolje sutra, što često nije dobar sistem za izlaženje na kraj sa neuspehom jer može da se sunovrati u destruktivno ponašanje, sada imate ostatak dana da se popravite.

Takođe, ovaj sistem vam pomaže da bolje sagledate svoje učinke u danu i lakše izdvojite one dobre, iako ste možda protraćili tri četvrtine. Stičete utisak da zapravo imate vremena za sve samo ako se dobro organizujete, a ako ste neko kome jutro često upropasti ostatak dana onda će vam ova metoda mnogo pomoći da ne gubite vreme očajavajući nad greškama koje ste već počinili.

Osećaćete se i mnogo produktivnije kako je ova metoda slična Pomodoro tehnici raspodele vremena koja sugeriše da je bolje raditi sa vremenom koje imamo umesto toga da radimo protiv njega.

Kada dan podelite na četiri jednaka dela, takođe delite i svoje vreme. Pomodoro tehnika kaže da radno vreme treba da se raspodeli u periode od po 25 minuta, sa 5 minuta pauze između perioda rada. Kada se vreme ovako izdeli, mnogo je bolji fokus na jasno definisan početak i cilj radnog dana.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram