Kako da postanete optimista u četiri laka koraka

Foto: Wavebreak / Profimedia

Naše misli direktno utiču na naše raspoloženje, zbog čega je važno da kontrolišete kako razmišljate i po potrebi promenite ton svog unutrašnjeg monologa, ne biste li bili u prilici da uživate u lepšoj strani svog života, a prave ili imiginarne probleme ponekad ostavite po strani.

Savetujemo vam da pratite sledeća 4 koraka ako želite da se u novoj godini rešite svojih negativnih misli i počnete da razmišljate pozitivno:

Beležite svoje misli

Čak iako niste osoba koja voli da piše dnevnik, preporučujemo vam da bar dve nedelje beležite svoje najintimnije misli i kasnije hladne glave analizirate to što ste napisali. Na taj način ćete moći da prepoznate kada i zašto vas obuzimaju negativne misli i uspećete da pronađete razlog svoje ozlojađenosti, piše City magazine.

Kada vam to pođe za rukom, biće vam lakše da korigujete svoje ponašanje i razmišljanja, čime ćete napraviti veliki korak ka dostizanju višeg nivoa psihičkog blagostanja. Treba napomenuti da ovaj metod funkcioniše samo u slučaju da ste potpuno iskreni kada beležite svoje misli i ne cenzurišete sami sebe.

Tri loše navike koje imaju inteligentne osobe. Žena, devoja, tabla, zadatak
Foto: Shutterstock

Pažljivo birajte reči

Negativnih misli se možete rešiti i ako obratite pažnju na vokabular svog unutrašnjeg monologa i donesete odluku da neke reči izbacite iz upotrebe. Probajte, na primer, da ograničete korišćenje reči „uvek“, „moram“ ili „nikada“. Ove reči vas paralizuju i smanjuju motivaciju za delanje, jer vam ne ostavljaju prostor da budete ništa manje nego savršeni, što nije baš ohrabrujuće.

Ako, recimo, umesto rečenice „moram da vežbam u novoj godini“ u svom unutrašnjem monologu kažete „mogao bih da vežbam u novoj godini“, automatski ćete skinuti sa sebe pritisak zbog pojave još jedne obaveze u vašem životu i povećaćete svoju šansu za uspešno ispunjenje datog cilja.

Foto: Shutterstock

Posmatrajte stvari sa vedrije strane

Sada kada ste prepoznali negativne misli i uneli određene promene u vaš način razmišljanja, pravo je vreme da svoje negativne misli transformišete u pozitivne. Mada vam to može zvučati nemogućim, malo vežbe daje rezultate. Uz pomoć ovog metoda, rečenica „opet sam zabrljao jer ne umem bolje“ može postati „zabrljao sam, ali znam da mogu bolje“.

Kao što vidite, ni prva ni druga rečenica ne negiraju da ste u nečemu pogrešili, ali samo druga ostavlja prostora za napredak u budućnosti, dok vas prva vodi u začarani krug nipodaštavanja sebe i gubitka samopouzdanja.

Foto: Shutterstock

Pišite svaki dan za šta ste sve zahvalni u svom životu

Ma koliko budete imali loš dan, pokušajte da se na njegovom kraju prisetite lepih momenata koji su vam se desili i zabeležite ga u svom dnevniku zahvalnosti. Kada vam to pređe u naviku, počećete na svoj život da gledate drugim očima i čaša vam više neće biti poluprazna već polupuna.

Vaš obrazac mišljenja će se vremenom promeniti i počećete sve više da razmišljate o pozitivnim stvarima u svom životu, a manje o negativnim.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram