Kada psihički problemi mogu izazvati fizičke manifestacije

Depresija
Foto: Heline Vanbeselaere/Reporters / Sciencephoto / Profimedia

Psiholozi su saglasni sa činjenicom da ćemo usled neuobičajenih okolnosti u kojima sada svi živimo, tek u narednom periodu početi da osećamo posledice svakodnevnog stresa, manjka kretanja i socijalnih aktivnosti. Zavisno od sklopa ličnosti, manifestacije mogu biti očiglednije ili prikrivene, izraženije i hronične ili prolaznog karaktera. Ali jedno je svakako sigurno, sve ovo ostavlja trag na nama i naš mentalni sklop. Signal za alarm koji ne bi smeli da ignorišemo je situacija kada nam telo ukaže na postojanje problema. Vrlo često, kroz fizičke manifestacije kao što su utrnulost ekstremiteta, nekontrolisani tikovi ili poremećaje sna, psiholozi dolaze do srži problema i ukazuju na dalje potrebne korake. Ovde ćemo vam dati prikaz nekih od njih.

Da li je trnjenje ruku bezazleno?

Jedan od načina kojim nam telo pokazuje da postoji neki problem je trnjenje u nogama ili rukama. Utrnulost može biti prolaznog karaktera, ponavljati se ili se javljati samo na jednom delu ekstremiteta. Trnjenje ruku je najčešće simptom drugih bolesti koje nisu opasne po život, trenutnog psihofizičkog stanja ili nedostatak kretanja, ali postoji i nekoliko situacija kada je važno odmah se javiti lekaru.

Uzroci trnjenja ruku

Loše psihičko stanje, konstantna izloženost stresu i učestali napadi anksioznosti. Ovde je neophodno, da bi se postavila pravilna dijagnoza, imati udruženo mišljenje više lekara i pokriti terapijom svaki segment uzročnika.

Lošija cirkulacija je prvi mogući uzrok, a nastaje usled sužavanja arterija koje nemaju dovoljan dotok krvi u ekstremitete. Simptom trnjenja se javlja najčešće kod onih koji imaju visok holesterol i šećer u krvi jer kardio-vaskularni sistem zbog toga oboljeva. Ako trni leva ruku uz bol u grudima i kratak dah treba posumnjati i na srčani udar i odmah se obratiti lekaru.

Prelomi ruke, iščašenja, ali i bolesti poput diskus hernije mogu dovesti do trnjenja i povremene slabosti u njima u rukama. Ako je trnjenju prethodio pad, udarac u glavu, ako se gubi svest treba odmah posetiti lekara jer trnjenje ruku ukazuje na potencijalno opasan problem.

Kako izlečiti trnjenje ruku?

Lečenje zavisi od uzroka, ali najpre podrazumeva smanjenje telesne mase, kvalitetnija ishrana uz smanjenje nivoa holesterola i šećera u krvi. Ako je uzrok ortopedski ili neuropsihijatrijski moguće je da će zahtevati i terapiju lekovima, a kada se uzrok izleči, izlečiće se i trnjenje ruku kao posledicu.

Zašto nastaje trnjenje nogu?

Trnjenje nogu takođe ima svoje uzročnike i može biti praćeno žarenjem, crvenilom velikom toplotom u nozi, trnjenjem u potkolenici, trnjenjem stopala… Osećaj može biti prolaznog karaktera ili postati akutno stanje.

Uzroci pojave trnjenja nogu

Nedostatak kretanja, “sedeći” stil života, psihička stanja koja opterećuju nervni sistem stvarajući akutne bolove u mišićima. Ovi uzroci na početku daju signal “mravinjanja” po nogama, česte utrnulosti i slabosti. Dobra vest je da najčešće usled otklanjanja uzroka dolazi do potpune vraćanje funkcije i pređašnjeg stanja.

Lumbalna diskus hernija kao i išijas dovode do uklještenja nerava i pored bola duž noge dovode i do trnjenja sve do stopala. U nogama postoje brojni nervi, a oštećenje nekog od njih vodi do poremećaja osećaja u nogama koje prati trnjenje.

Alkoholizam dovodi do poremećaja cirkulacije, a to do utrnulosti. Neke neurološke bolesti, zapaljenje bubrega, zadržavanje vode u organizmu, smanjenje vitamina B12, anemija, trovanje i usporena štitasta žlezda su samo neki od uzroka nelagodnosti u nogama. Lekar će na osnovu ovog i drugih simptoma dati konkretniju dijagnozu i lečiti uzrok.

Lečenje

Odmor uz podignute noge je prva opcija koja može pomoći. Ponekad je to dovoljno jer uzrok trnjenja nogu može biti oticanje usled dugog stajanja.

Loša obuća, gljivična oboljenja i dosta sedenja je još jedan činilac koji usporava cirkulaciju. Tako nastaje trnjenje potkolenice ili neprijatan osećaj duž cele noge.

Ako problem ne prolazi bez obzira na veću fizičku aktivnost, zdraviju ishranu i više odmora, onda se mora pronaći uzrok čijim bi lečenjem i svi simptomi prestali.

Neka stanja su bezazlena, neka su pokazatelj težih oboljenja. Javite se lekaru na vreme i rešite svaku dilemu.

***
Bonus video: Levoruki ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram