24 x 3: Jednostavno pravilo za donošenje važnih odluka

kupovina
Kupovina nove odeće ili ne? Foto: Rehulian Yevhen / ImageSource / Profimedia

Entoni Tjan, autor knjige Good People: The Only Leadership Decision That Really Matters, smislio je pravilo za sve oni koji žele da poboljšaju svoju sposobnost donošenja odluka. On ga je nazvao 24 x 3, a u nastavku možete saznati i zašto…

Pravilo 24 x 3

Objasnićemo ovo jednostavno pravilo na sledećem primeru. Zamislite da vam se neko obrati sa novom idejom ili predlogom, a vaš zadatak je da je prihvatite ili odbijete. Pre nego što iznesete svoj stav o ovom pitanju, sačekajte 24 sekunde. Iskoristite narednih 24 minuta da još podrobnije razmotrite dobijeni predlog, a onda obećajte osobi koja ga je stavila na sto da ćete joj dati definitivan odgovor za 24 sata.

U međuvremenu pronađite sve moguće razloge koji idu u prilog ponuđenoj ideji, a tek onda počnite sa razmišljate o njenoj manjkavosti i rizicima prihvatanja predloga. Nakon što to učinite, biće vam mnogo lakše da donesete ispravnu odluku.

Ovaj metod odlučivanja vrlo je koristan, jer je većina ljudi nepromišljena i suviše olako odbija nove ideje. Kada čujemo neki predlog, nama je najlakše da ga odbacimo bez mnogo razmišljanja, naročito ako se on ne uklapa u naše ustaljene obrasce rezonovanja i delanja.

Upravo zbog ovih predrasuda koje mnogi od nas imaju prema svemu novom, važno je dati šansu pravilu 24 x 3, jer nam ono na jednostavan način omogućava da pravilno razmotrimo sve potencijalne pozitivne strane i rizike neke odluke., prenosi Citymagazine.

***

Bonus video: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram