Život Razije Mujanović je podsetnik na najhrabrije među nama

Poznati 18. dec 202114:25 > 20. dec 2021 07:25
Razija Mujanović Foto: Zvanična FB stranica Razije Mujanović

Za Raziju Mujanović kažu da je najbolja košarkašica svih vremena i osim što je osvojila sve što se moglo osvojiti, izašla je kao pobednik iz još jedne velike bitke u svom životu - i to sa rakom dojke. Ostavila je dubok trag u reprezentaciji bivše Jugoslavije, a svoje vreme i dan danas uglavnom provodi na parketu.

Imala je svega 14 godina kada se iz rodnih Ratkovića preselila u Tuzlu, gde je i počeo njen košarkaški uspon. Igrala je za klub “Jedinstvo Aida” i njenim dolaskom usledile su godine uspona ovog kluba, a čak su 1989. godine osvojile i titulu šampionki Evrope.

Za nju tvrde da je najbolja košarkašica svih vremena, ali u svom privatnom životu, prošla je sve i svašta. Nikada joj nije bilo problem da nađe partnera, iako je visoka 202 cm, jer se kako kaže, uvek i kretala u košarkaškom društvu u kojem preovladavaju visoki ljudi. Ipak, bilo je dosta negativnih komentara na njen račun.

„Ja sam po prirodi skromna osoba, ali uvijek je bilo i biće ljudi koji će komentarisati moju visinu, takve obično gledam sa visine”, istakla je Razija za Zadovoljna.rs.

Sigurno je da je visina odigrala važnu ulogu u njenoj odluci da život posveti košarci, a jer na osnovu visine i isticala u odnosu na ostale, te je tako bila i predložena ŽKK Jedinstvo iz Tuzle.

„Nakon Jedinstva sam igrala u Italiji i Španiji, te u Brazilu i SAD-u. Ponosna sam jer sam osvojila sve što je moguće u košarci. Ostavila sam trag i drago mi je da danas djevojčicama stojim na raspolaganju. Dok sam aktivno igrala, nisam imala mnogo vremena za privatni život. Stoga to danas nadoknađujem.”

Razija Mujanović Foto: Zvanična FB stranica Razije Mujanović

Danas radi kao Team Manager ženske reprezentacije BiH, i i dalje uživa u košarci. Kada nije na parketu, onda vreme provodi sa prijateljima i porodicom. Kao što i sama kaže, nadoknađuje propušteno.

Ima 54 godine i dva braka iza sebe. U nekoliko navrata, pričala je o psihičkom i fizičkom zlostavljanju koje je doživljavala u prvom braku, dok je razlog za razvod u drugom slučaju jednostavno bilo nerazumevanje. Dok se možda i njena najveća borba odigravala upravo pre par godina, i to sa rakom dojke. Ona je sve to držala daleko od javnosti, štiteći se od komentara, ali i od sažaljenja – što za ovu borbenu ženu nije dolazilo u obzir.

„To je zasigurno promjenilo moj život. Uvijek sam bila borac, i to je za mene bila samo jos jedna utakmica koju sam morala da pobjedim. Apelujem na sve žene da se redovno kontrolišu!”, poručila je Razija.

Razija Mujanović Foto: Zvanična FB stranica Razije Mujanović

I dalje se spekuliše koji su razlozi njenog kasnijeg primanja u Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, ali ipak o kakvoj legendi i karijeri je reč, najbolje svedoči činjenica da je poznata košarkašica primljena u FIBA Kuću slavnih 2017. godine. Danas ona stoji rame uz rame sa najvećim legendama kao što su Majkl Džordan,Vilt Čemberlen, Džon Stokton, Aleksandar Nikolić, Dražen Petrović…

„Kada živite na Balkanu, zaborave vas. Pa vas se neko sjeti nakon 10 godina i pruži vam priliku da uđete u Košarkaški savez, a vi im vratite tako što osvojite istorijski uspjeh na Evropskom prvenstvu. Jednostavno je :)”

Razija Mujanović Foto: Zvanična FB stranica Razije Mujanović

Pri ulasku u FIBA Hall of Fame Razija Mujanović je održala govor.

„Odrasla sam u kući zajedno sa svoje tri sestre i dva brata, na prvi pogled kao jedan mali košarkaški tim. I baš tu, pod tim krovom, zahvaljujući svojim roditeljima, braći i sestrama sam naučila najvažniju lekciju, da jedino ako funkcionišete kao tim možete napraviti velike i pozitivne priče. Zato sam njima posebno zahvalna i sa njima dijelim ovo priznanje”, rekla je između ostalog tada.

Foto: Zvanična FB stranica Razije Mujanović

Ostavila je dubok trag u reprezentaciji Jugoslavije, a i dan danas ga ostavlja radeći sa mladim devojčicama koje žele da se bave košarkom.

***

Bonus video: Prosidba na fudbalskom terenu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram