Zašto je Mikaela Koel najzanimljivija žena na svetu trenutno

Mikaela Koel
Mikaela Koel Foto: Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Mikaela Koel je trenutno jedna od najzanimljivijih žena na svetu. Talentovana, proniciljiva i beskrajno duhovita, kroz čitavu karijeru pomerala je granice. Ona je glumica, scenaristkinja i pesnikinja, a nedavno je postala prva crna žena koja je osvojila Emmy nagradu za izuzetan scenario serije "I May Destroy You". Zašto vredi upoznati se sa delima ove žene?

Nikada nismo imali veću produkciju serija i filmova, pa je u tom moru sadržaja nekada zaista teško pronaći kvalitet. Međutim, od prve scene serije „I May Destroy You“, jasno je da je iza ovog remek-dela stoji neko osvežavajuće pametan i maštovit.

Mikaela Koel je snažan ženski glas. Dolazi iz radničke porodice imigranata – njeni roditelji su poreklom iz Gane, a odrasla je u surovom istočnom Londonu. Bila je jedina crna devojčica u svom razredu, zbog čega je priznala da je na zadirkivanja druge dece uzvraćala nasiljem. Na studijama je napravila još jednu prekretnicu, postavši prva crna žena koja je primljena na Gildhal školu muzike i drame posle pet godina.

Svoj turbulentan život i iskustva rasizma, izolacije, buntovništva, nasilja i upoznavanja sebe iskazivala je poezijom, koju je javno recitovala na početku karijere. Ali ubrzo je otkrila televizijski format, koji je krunisan jednom od najboljih serija koje su se pojavile u poslednje vreme. Njen književni talenat može je lako svrstati u najuzbudljivije pisce današnjice.

Mikaela je stvorila možda i najbolju seriju o seksualnom nasilju i svim „sivim“ zonama koje se u poslednje vreme sve više razotkrivaju u javnom diskusu. Ona glumi Arabelu koju je u pijanom stanju silovao muškarac u javnom toaletu. Osim ovog vida seksualnog nasilja, dočarane su i druge situacije u kojima se napastvovanje odvija, ali ga je zbog specifičnih okolnosti nije lako (zakonski) dokazati.

Muškarac skida kondom usred odnosa, iza leđa partnerke, bez njenog znanja ili pristanka – da, ovo se smatra oblikom seksualnog nasilja u zakonima više zemalja – bilo je presuda za ovakve slučajeve u Nemačkoj i Kanadi. U Srbiji bi osoba u sličnoj situaciji mogla da tuži partnera samo ukoliko joj je prenesena zarazna bolest.

Muškarac pristaje na odnos sa partnerom, koji se i dogodi, ali na kraju svega, njegov partner ga prisili da to urade još jednom, bez njegovog pristanka – ovo je silovanje, iako je u početku dao saglasnost za odnos. Takođe izuzetno teško za dokazivanje na sudu.

Devojka se upušta u grupni seks sa dvojicom muškaraca, za koje je verovala da se međusobno ne poznaju – ali nakon toga shvata da su ipak imali dogovor da je zavedu. I ovo je jedan oblik seksualnog nasilja, koje su mnogi osetili na svojoj koži.

Međutim, možda najblistaviji momenat serije je govor o „Bobu“ – zamišljenom muškarcu (ili ženi) koji jako dobro zna da nasilje čini, ali se uspešno kreće u zoni gde ni sama žrtva nije sigurna šta joj se uopšte dogodilo.

„Bob je uveren da si luda. On misli da je sve ovo malo nepotrebno i da stvar sa ličnim granicama otišla predaleko. I veoma je uveren u svoje stavove jer je ispitivao granice o kojima žene stalno govore, jer je Bob temeljan. Bob je u svojim ispitivanjima pronašao liniju koja ga razdvaja od svih ostalih. Umesto da je pređe, on ju je samo nagazio vrhovima prstiju. On je iskusio taj osećaj da bude na toj granici, baš na toj liniji. Nije ni na jednom ni na drugom mestu, on je u sivoj zoni, gde ništa nije sasvim jasno. Ne umemo da artikulišemo to mesto, ne prati naše reči, ne možemo tačno da odredimo šta je, ali osećamo da jeste veoma pogrešno.

Tako da Bob misli da si luda. Da, misli da je najpametniji čovek u sobi koji zna sve stvari, jer Bob je posmatrao detalje. Moramo početi da posmatramo Boba – reći mu: vidimo detalje. Vidimo te, Bobe. A ako te vidimo, to znači da smo tu sa tobom, sa prstima na toj granici, odmah iza tebe, na tom mestu, gde pravila, jasnoća, zakon i granice prestaju da postoje. Pokazaćemo ti na šta tačno mislimo kada kažemo silovanje“.

Na dodelama prestižnim Emmy nagrada prošle godine, Mikaela je ostala praznih ruku – ali nepravda je ispravljena na ovogodišnjoj ceremoniji, kada je postala prva crna žena koja je osvojila nagradu za izuzetan scenario.

Njen govor je bio jako zanimljiv i inspirativan, a posvetila ga svim žrtvama seksualnog nasilja.

„Pišite o onome što vas plaši, od čega vam je neprijatno. U svetu koji nam nalaže da pratimo živote drugih, kako bi nam to pomoglo da bolje utvrdimo šta osećamo sami prema sebi, osećamo potrebu da budemo stalno vidljivi – jer izgleda da se vidljivost ovih dana nekako poistovećuje sa uspehom – ne bojte se da nestanete. Od sveta, od nas, na neko vreme. I vidite šta će vam doći u tišini“.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram