Volela najlepšeg Jugoslovena, za njim nosi crninu: Filmski život Vesne de Vinče

Vesna Jugović de Vinča Foto: Goran Srdanov

Od poznanstva sa Donaldom Trampom, preko izgladnjivanja do braka sa "najlepšim čovekom bivše Jugoslavije".

Nedavni snimak Vesne de Vinče koja nasred crkve lagano pevuši molitvu podsetio je iznova na buran život ove žene koja malo koga ostavlja ravnodušnim.

I zaista, njena biografija podseća na one filmske. I spisateljica, i novinarka, stigla je da upozna Donalda Trampa, intervjuisala Nelsona Mandelu, a usput sebe našla u – gladovanju. Za taj princip koji praktikuje 30 godina tvrdi da štiti od svih bolesti, da se telo tad povezuje sa inteligencijom.

Tad je sve bolje, kaže Vesna o svojoj prilično ekscentričnoj navici.

Ipak, kontroveza oko Vesne uglavnom odvede ka njenom – prezimenu.

Rođena je 28. oktobra 1957. godine u Beogradu kao Vesna Jugović. To devojačko prezime je zamenila novim – De Vinča – kada je počela da popularizuje tezu da je u Vinči nadomak Beograda nastala evropska civilizacija.

Da sve bude zanimljivije, živela je dugo na brodu usidrenom na ušću Dunava i Save. Jednom prilikom su na njega bačeni Molotovljevi kokteli, dok je bila sa društvom. Tvrdila je kako su u pitanju komšije koje bi da joj otmu mesto… U međuvremenu se vratila u porodični stan kod Hrama Svetog Save.

I Vesnin ljubavni život podseća na one iz Holivuda. Povremeno je govorila o svojim najvećim ljubavima. Njen prvi suprug bio je novinar Milan Lango.

„Moj prvi muž je od mene bio stariji 20 godina i u njemu sam tražila oca koji je tek bio preminuo u tom trenutku. Imala sam tu sreću da rastem uz velike muške figure, šmekere, kavaljere i velike ličnosti. Od Langa sam se razvela posle sedam godina braka. Bio je stručnjak za mlade žene. Sati provedeni sa kumom Batom Živojinovićem, Tomom Zdravkovićem, Kaporom i drugim legendama deo su nezaboravnog iskustva. Pila sam sa njima stalno i gotovo postala alkos“, rekla je jednom prilikom.

Onda se prisetila i drugog supruga, Predraga Vitasa. U tom braku kafana nije postojala, niti piće. Bila je to, kako je rekla, dobra ljubav, puna strasti, stvaranja, smejanja, bezrezervne podrške.

„Bio je najlepši čovek u bivšoj Jugoslaviji u kojeg su mnogi bili zaljubljeni. Imao je te divne, plave oči kojima me je osvojio, kao iz vikend ljubavnog romana. Imao je apolonsku lepotu. Bio mi je učitelj, ljubav, sve. Pala sam u nesvest kada smo ga sahranjivali. I danas nosim crninu“, rekla je Vesna više od 20 godina od njegove smrti.

Predrag Vitas je preminuo 1999. godine od karcinoma. Taj gubitak supruga Vesnu je okrenuo od materijalnog. Pokreću je, kako kaže, ljubav, ideje i poštovanje.

Inače, Vesna je nakon osnovne škole i gimnazije magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je s desetkom kod mentora, profesora i rektora Zorana Pjanića, a na njegov nagovor se prijavila i na takmičenje za stipendiju Britanskog saveta za doktorat na fakultetu u Londonu. Iako je dobila stipendiju, odlučila je da ne ode u London. Na Megatrendu je potom doktorirala na temu „Ekskluzivno televizijsko novinarstvo“.

Potom je na TV-u imala brojne ekskluzivne emisije, između ostalog, o Pako Rabanu, Đini Lolobriđidi. Nakon intervjua s Mandelom objavila je knjigu „Nelson Mendela, poslednja poruka“.

U jednom trenutku poželela je da uđe u svet glume.

Godine 1996. je stvorila kompaniju Miss Yu i od tada je zapravo ona mnogima prva asocijacija na domaći izbor za Miss. U međuvremenu se okrenula i produkciji, ali i rijalitiju u koji je, kako reče, ušla zbog novinarskog istraživanja.

A danas… Nastavlja u svom stilu.

Jedna od najsvežijih njenih objava na Instagramu pokazuje da je u pravom kraljevskom društvu – sa NJKV princezom Lindom Karađorđević, suprugom princa Tomislava. Malo li je?

***

BONUS VIDEO: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram