Tajni život Ferarija: Morao je da čeka smrt žene da bi nasledstvo ostavio sinu kog je dobio s ljubavnicom

Foto: Entertainment Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia; Image Capital Pictur / Film Stills / Profimedia; LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia;

Jedva čekamo film o dvostrukom životu Enca Ferarija.

Čak i ako ne znate nijednu stvar o automobilima, najverovatnije ste čuli za Ferari. Italijanska kompanija luksuznih sportskih automobila jedan je od najpoznatijih proizvođača bolida, sa najvećim ukupnim brojem pobeda u istoriji Formule 1. Čovek koji stoji iza svega toga bio je Enco Ferari. Iako su u najnovijem filmu „Ferari“ o njegovom životu, prikazane i pojedine trke, većina ostvarenja se fokusira na njegov dvostruki privatni život.

Ferari
Foto: ullstein bild / ullstein bild / Profimedia

To da je Enco Ferari (kog u filmu glumi Adam Drajver) imao dve porodice bila je neka vrsta javne tajne. U braku sa Laurom Dominikom Garelo (igra je Penelope Kruz) 1923. godine, dobio je jednog sina, Alfreda Dina Ferarija. Dečak je bio odgajan kao Encov naslednik, ali je umro u 24. godini nakon borbe sa mišićnom distrofijom. Enco Ferari je u tajnosti imao drugog sina Pjera sa svojom ljubavnicom Linom Lardi (glumi je Šejlin Vudli).

ferari
Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Film „Ferari“ se takođe bavi činjenicom da je nekoliko vozača umrlo pod nadzorom proizvođača sportskih automobila. Postoji scena koja čak prikazuje Enca Ferarija kako strogo poziva svoje vozače da rizikuju život da bi pobedili  i kaže im da ne pritiskaju kočnice ako se zabrinu zbog sudara.

Godine 1961. pre događaja koje ćemo videti u filmu, mnoge ključne ličnosti i inženjeri napustili su Ferari. Uznemireni stilom upravljanja osnivača, jednostavno su jednog dana izašli i osnovali sopstvenu kompaniju.

ferari
Foto: Tony Vaccaro / akg-images / Profimedia

Ferari na kraju prodaje kompaniju Fiatu, iako to nije prikazano u filmu. Film u velikoj meri dramatizuje kontrolu njegove supruge nad finansijama kompanije, što je bilo povezano sa njenim otkrićem druge Ferarijeve porodice. Ona kaže Encu Ferariju da Pjero ne sme biti imenovan za njegovog naslednika sve dok ona ne umre, ali ostalo je nepoznato da li postoji ikakav dokaz da se ta nagodba zaista dogodila. Prema većini izvora, Ferari nije mogao da imenuje Pjera za svog naslednika zbog zakonske zabrane razvoda koja je u Italiji važila do 1975. godine. Pravno, on to nije mogao da uradi sve dok mu je žena živa. Laura Dominika Garelo se razbolela i preminula je 1978. Ferari je umro deceniju kasnije od leukemije u 90. godini. Danas je Pjero potpredsednik Ferarija.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram