Surf, balet, klavir: Šta sve poznati moraju da uče zbog uloga

uloge glumci
Foto: - / PictureLux / Profimedia

Neophodno je kako bi bili što uverljiviji u svojim ulogama.

Često se dešava da filmski glumci i glumice moraju za kratko vreme da nauče neku veštinu koju izvode likovi koje tumače, a ponekad i da budu veoma dobri u njoj. Dubleri im mogu pomoći samo donekle, zbog čega je važno i da same nauče da rade traženu stvar zarad uloge.

Mnogi od njih na ovo gledaju kao izazov, a na kraju čitavog procesa, osećaju ponos što su postali znalci u još jednoj aktivnosti, koju uopšte nisu praktikovali do tada. Na sajtu City Magazine izdvjajaju neke primere ovog pojave iz Holivuda.

Kijanu Rivs je naučio da surfuje za potrebe filma Point Break

Glavni likovi akcionog filma Point Break su surferi, zbog čega su glumci koji ih tumače morali da nauče da „jašu“ talase kao da se već godinama bave ovim sportom. Jedan od njih je bio i Kijanu Rivs.

Njegov instruktor Denis Džarvis izjavio je da tada mladi glumac sigurno nikada nije stao na dasku, ali da je relativno brzo naučio da surfuje. Rivs je toliko zavoleo ovaj sport na vodi, da je nastavio da se njime aktivno bavi i nakon završetka snimanja filma.

Natali Portman je vredno igrala balet pre nego što se pojavila na setu filma Black Swan

Natali Portman je išla u baletsku školu kao dete, ali kad je došlo vreme da igra u filmu Black Swan, ona je shvatila da je zaboravila dosta toga u vezi ove plesne veštine.

Kako bi se dovoljno izveštila da bi bila ubedljiva u svojoj ulozi balerine, američka glumica je svakodnevno išla na časove baleta u trajanju od čak 5 sati. Njen trud se veoma isplatio, jer je film bio veoma uspešan, a Portmanovoj je doneo i Oskara.

Maheršala Ali je savladao osnove sviranja klavira zarad uloge u filmu Green Book

Budući da je Green Book film o pijanisti i kompozitoru Donu Širliju, uvek je bio plan da glumac koji ga bude igrao nauči da svira klavir, ako već ne zna.

Maheršala Ali, koji je izabran za ovu ulogu, bio je prema navodima njegovog instruktora veoma posvećen učenju sviranja ovog instrumenta. Plan je bio da njihovi časovi traju 1 sat, međutim, popularni holivudski glumac insistirao je da traju bar 3 sata.

Tom Kruz je išao na časove letenja samo zbog jedne scene u filmu Mission Impossible: Fallout

Tom Kruz se ponosi time što retko koristi usluge kaskadera, već se trudi da sam izvodi sve vratolomije u akcionim filmovima u kojima igra. On takođe ima običaj da za potrebe svakog filma iz serijala Mission Impossible proširi svoj arsenal veština.

Kada je šesti deo ove filmske sage došao na red, Kruz je odlučio da nauči da pilotira helikopterom. On je za kratko vreme sakupio 2.000 sati letenja, što mu je omogućilo da u jednoj sceni filma Mission Impossible: Fallout zaista vozi ovu letelicu.

Riz Ahmed je naučio znakovni jezik zarad role u filmu Sound of Metal

Riz Ahmedov lik u filmu Sound of Metal postepeno gubi svoj sluh, zbog čega je prinuđen da nauči znakovni jezik za gluve osobe. Isto je uradio i sam engleski glumac, iz poštovanja prema delu populacije koji slabo ili uopšte ne čuje.

Ahmed je kasnije priznao da su mu njegov učitelj znakovnog jezika i gluve osobe s kojim ga je vežbao značajno pomogli da shvati pravi smisao ljudske komunikacije, i da danas mnogo bolje sluša svoje sagovornike nego što je to činio pre učenja ove veštine.

BONUS VIDEO: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram