Srpska Brižit Bardo je od honorara u čuvenom filmu kupila bundu i mercedes

Foto: COLUMBIA PICTURES - Album / Album / Profimedia

Jedna od najlepših Srpkinja svih vremena.

Desanka Beba Lončar je rođena u Beogradu, 28. aprila 1943. i jedna je od najpoznatijih jugoslovenskih glumica.

Uloga u legendarnom filmu „Ljubav i moda“ ju je najviše proslavila, a mnogi su je tada poredili sa slavnom Brižit Bardo.

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

„Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san“, rekla je ranije Beba.

Još kao učenica izabrana je za spikerku dečjih emisija, nakon čega je usledio početak filmske karijere. Studirala je romanistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a na filmu se prvi put pojavila sa 17 godina u „Devetom krugu“.

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Lepotom je zasenila sve i postala jedna od najtraženijih glumica u Jugoslaviji. Usledile su uloge u filmovima „Dvoje“, „Dr“, „Lito vilovito“, „Dugi brodovi“ i drugi.

Zanimljiv je bio njen odgovor medijima o tome kako je od honorara za „Ljubav i modu“ sebi kupila mercedes i bundu.

„Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje“, rekla je medijima.

Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Iako su mnogi muškarci uzdisali za njom, njeno srce osvojio je hrvatski biznismen Josip Radeljak.

Njih dvoje dobili su sina Lea, zbog koga je glumica odlučila da napusti karijeru i potpuno se posveti detetu i delovalo je da je sve među njima idilično. Ipak, 1994. godine, kada je Leo imao šest godina, odlučili da se razvedu. Ubrzo se saznalo da je Josip Radeljak, poznat po nadimku Dikan, Bebu varao sa glumicom Enom Begović, kojom se kasnije i oženio.

Foto: Avala Film / Prodi Cinematografi / AFP / Profimedia

Iako su se u medijima pojavljivale neke njene izjave o Josipovoj neveri i raspadu braka, Beba se od tada potpuno povukla iz javnosti i više nije želela da komentariše ništa vezano za taj deo svog života. Kako je jednom prilikom pisao Jutarnji.hr, čini se da je upravo Dikan uticao na tu njenu odluku, posebno kad se ima u vidu njihova borba za starateljstvo nad sinom koja je bila gorka – bivši suprug ju je optužio da je alkoholičarka. Na kraju, njen sin je otišao da živi sa ocem u Beograd, a mediji pišu da ga dugo nije viđala.

Desanka Beba Lončar Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Kako je Leo godinama studirao u Londonu, pričalo se da su se on i njegova majka godinama tajno sastajali tamo, te da je ona na taj način bila deo njegovog života.

I sama glumica istakla je da je tokom života pravila greške.

Desanka Beba Loncar
Desanka Beba Lončar Foto:Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

„Bože moj, svi grešimo… Sve je to deo života. Uvek sebi kažem – ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna“, rekla je svojevremeno Beba.

Kasnije se vratila u Beograd, a prema nekim izveštajima, njena druga velika ljubav je skijaš Stevan Marinković, koga poznaje ceo život i sa kojim danas živi na Dorćolu.

Zanimljivo je da je početkom 2000-ih Beogradski radio „B92“ proglasio Bebu „Najboljom ribom veka“, a ona je došla da primi nagradu, srećna jer su je mlađe generacije doživele tako.

***

Bonus video: Zrela Srbija: Baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram