Snežana Dakić je upravo otvorila dušu kao nikad i poslala poruku koja odzvanja

snežana dakić
Foto: Zoran Lončarević

"Prvih šest meseci dominantno osećanje majke prema novorođenčetu je - strah."

Gostujući u podkastu Snaga uma kod naše koleginice Miljane Nešković, Sajsi MC je otvoreno govorila o tome kroz koje sve faze je prošla kao trudnica. Zaključak – skroz je okej da se ne osećate okej.

Među brojnim komentarima na ovu objavu izdvaja se ona Snežane Dakić. Ona je sada otvorila dušu i poslala poruku koja odzvanja.

#related-news_1

„U trudnoći sam samo brinula da sve bude u redu! Da trudnoću iznesem i da se dete rodi. Ali najveći problem sa nesnalaženjem nastaje kada doneseš bebu kuci! Tada ne znaš šta te snašlo. Ja sam se toliko plašila šta da radim, zašto kenjka, zašto plače, zašto spava, zašto se ne budi cele noći, zašto krivi glavu na jednu stranu, da li joj je hladno, da li joj je vruće, zašto sisa samo iz jedne, a neće iz druge, zašto imam toliko mleka, a ona ne pojede, nego moram da praznim posle svakog podoja… koliko dugo smem da držim majčino mleko u frižideru da se ne razviju toksini….kome verovati…videćes. Nemoj uzimati dr Spoka. Sada se smatra prevaziđenim. Mozda ima nekih stvari koje su ok, zaboravila sam gradivo. I obavezno uzmi dete kad plače. Grli ga i uteši. Da oseti pripadnost, podršku i ljubav! Ako si ti uznemirana, neka ga uzme muž, baka, dadilja…To je sada biblija! Ranije se ostavljalo da se samo umiruje. To sada tzv. svesno roditeljstvo ne preporučuje. Jer su te rane traume neostvarene bliskosti sa roditeljem, neizlaženja u susret potrebama bebe, nama nanele velike emocionalne šupljine….osećaj nevoljenosti i da nismo dovoljno…. Tako kažu stručnjaci…Srećno tebi i svim mamama! I nađite dobru pedijatrijsku sestru da vam dolazi u prvo vreme, verovatno ćete biti zbunjene i uplašene… to je normalno. Dokazano. Ne dajte da vas diskriminišu što ste preosetljive prema detetu. Prvih šest meseci dominantno osećanje majke prema novorođenčetu je – strah. Ali biće sve u redu. Najteža su prva tri meseca, posle sve ide brže i lakše“, navela je Snežana Dakić.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram