Sekte, mito, silovanja: Skandali naslednika biznis imperija

Poznati 12. sep 202023:34 > 12. maj 2021 17:13
Liliane Bettencourt
Foto: Guibbaud Christophe / Abaca Press / Profimedia

Jeziva tužba naslednice porodice Guči zatresla je planetu - Aleksandra Zarini otkrila je da je godinama zlostavljao očuh, dok je njena majka Patricija Guči sve znala i ćutala je. Ova porodica nije jedina koju prate skandali - izdvojili smo najveće afere bogatih naslednika raznih imperija.

Bogatstvo nikako ne donosi i srećan život – to nam pokazuju turbulentni životi naslednika velikih imerija. Uprkos tome što su „rođeni sa zlatnom kašikom“, lagodnost koju donosi novac nije im donela i porodični mir.

Pročitajte još:

Kada su velike pare u igri, porodične svađe neretko završe na sudu. Pored toga, neki od naslednika velikih bogatstava okrenuli su se i užasnim zločinima.

Ovo su najveći skandali naslednika porodičnih imerija.

Naslednik imperije „SC Johnson cleaning“

Samjuel Kurtis Džonson III, milijarder i naslednik bogatstva kompanije SC Johnson & Son, optužen je za seksualno zlostavljanje svoje pastorke. Devojčica je u trenutku tužbe 2011. godine imala 15 godina, a zlostavljanje je  trajalo nekoliko godina. Do završetka sudskog postupka 4 godine kasnije, on se izjasnio krivim za prekršajne ​​prijave za seksualno zlostavljanje. Uspeo je da izdejstvuje „dramatično smanjene optužbe“ pa je dobio kaznu od četiri meseca zatvora (odležao je samo tri) i novčanu kaznu od 6.000 dolara. Nikada nije ni morao da se registruje kao seksualni prestupnik.

Naslednica imperije „L’Oreal“

Naslednica L’Oreala Lilijen Betenkort – najbogatija žena u Evropi – bila je u centru skandala kada se saznalo da je davala milione bliskom muškom prijatelju po imenu Fransao Mari Banier, dodajući ga u svoje životno osiguranje i zaveštavajući mu umetnička dela u svom testamentu. Njena ćerka je rešila da preduzme nešto kada je Banier, koji je tada bio u šezdesetim godinama, pokušao da nagovori Betenkort da ga usvoji. Posle godina zakonskih prepirki, majka i ćerka su sklopile primirje krajem 2012. godine.

Naslednica imperije „Seagram“

Naslednica velike kompanije koja proizvodi alkoholna pića, Kler Bronfman prošle godine se izjasnila krivom za svoju ulogu u navodnoj operaciji trgovine ljudima. Ona je optužena da je više od 100 miliona dolara finansirala seksualni kult Nxivm. Nxivm je sekta koja je osnovana 1998. godine kao program samopomoći i u koju je bilo uključeno više od 16.000 ljudi. Uprkos sloganu da „rade na izgradnji boljeg sveta“, lider kulta, Kit Ranijer, optužen je za održavanje sistema „robova i gospodara“ unutar organizacije. Utvrđeno je da su milioni dolara koje je Kler dala grupi korišćeni za plaćanje pravljenja lažnih identiteta, kao i za sudske procese protiv organizacije.

 

Naslednik imperije „Samsung“

Naslednik Samsungovog carstva Li Jae-džong morao je ove godine da se izvinjava zbog nedoličnog ponašanja kompanije, uključujući kontroverzni plan za njegovo uzdizanje na mesto šefa komapnije. Li Jae-džong je potpredsednik kompanije Samsung Electronics i bio je u zatvoru pet godina u 2017. zbog podmićivanja, ali je odležao samo godinu dana kazne. Taj skandal je uzrokovao i rušenje predsednika Južne Koreje Parka Guenhjua. Li je zapravo bio na čelu raširene Samsungove grupe otkako je njegov ostao prikovan za krevet, nakon srčanog udara. Sudski slučaj koji je pokrenut protiv njega odnosi se na milione dolara koje je Samsung grupa platila Parkovom tajnom poveriocu Čoi Sun-silu, a kojima bi se osigurale povlastice vlade i glatka tranzicija da Li nasledi svog bolesnog oca.

Naslednica imperije „Guči“

U četvrtak je Aleksandra Zarini (35), unuka Alda Gučija, koji je zaslužan za uspešnu transformaciju brenda u globalnu senzaciju, podnela tužbu Višem sudu u Kaliforniji. U tužbi je navela da je godinama seksualno zlostavljana od strane svog očuha, Josepa Rafala, a dodala je i da su njena majka, Patrisija Guči, i njena baba, Bruna Palombo, sve to namerno skrivale. Prema sudskim dokumentima, Rafalo, koji je poznati muzički menadžer, počeo je da zlostavlja Aleksandru kada je imala samo šest godina, a to je trajalo sve do njene 22 godine.  On je redovno dolazio kod nje u krevet dok je bila dete i kasnije tinejdžerka, dirao je po intimnim delovima, pokazivao svoje genitalije i trljao ih o nju. Njena majka i baba su znale za zlostavljanje godinama, ali nisu ništa preduzele. Njena majka ju je čak podvodila Rafalu tako što mu je dozvoljavala da je snima tokom kupanja, kao i da je tuče. Obe žene su joj pretile ako nekome bude ispričala ono što joj se dešavalo.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram