Reči Miloša Timotijevića mora da čuje svaki muškarac

Foto: Zoran Lončarević

Mentalno zdravlje nije tabu tema!

Muškarce od malih nogu uče da su emocije znak slabosti, kao i da nikada ne smeju potražiti pomoć kada se osećaju loše.

Vreme je da se takav narativ promeni, a tome doprinosi i popularni glumac Miloš Timotijević, koji je otvoreno progovorio o odlasku na psihoterapiju.

Miloš je iskreno priznao da priroda njegovog posla nekada ostavlja posledice po mentalno zdravlje.

„Postoje likovi koji me znatno promene privatno. Što si bliži liku, više se i sam menjaš, želeo ti to ili ne. Ukoliko je distanca od lika koji tumačim veća, manja je mogućnost da utiče na mene. Imao sam taj doživljaj sa ulogom u seriji ‘Besa’, koju radim od 2018. godine i onom u filmu ‘Vlažnost’ za koji sam se spremao više do godinu i po dana. Ulazak u karakter koji je potpuno drugačiji od tvog ume da zbuni telo jer moraš da obiđeš čitav krug da bi došao do prirodnog i jednostavnog rešenja. A usput napraviš i gomilu grešaka. To mi se posebno događa u pozorištu. Da bih se resetovao i vratio sebi, odlazio sam redovno na psihoterapije“, rekao je glumac, piše Gloria.

Psihoterapija mu je jako značila i za vreme pandemije.

„U početku nisam osećao tu vrstu pritiska, ali se on s vremenom pojačavao i krenuo ‘da me radi’. Inače nisam čovek koji voli da se izoluje, osim ako mi nije neophodan mir, pa to uradim svesno. Zabrane koje smo imali tokom lokdauna bile su stvarno strašne, nisam mogao ništa da radim, a pošto sam slobodan umetnik, to je pritisak i teskobu dodatno pojačalo. Kad se sve nagomilalo, da ne bih pukao, odlučio sam da poslušam savete prijatelja i potražim stručnu pomoć. Intenzivno sam odlazio na terapije dve godine. Sada to činim periodično, kad osetim potrebu. Zanimljivo je da terapije ne mogu da budu kontraproduktivne, one samo ne moraju da budu produktivne. To zavisi od vas i vaše želje da uradite za sebe nešto dobro. Ako imate istinsku želju, pomoći će vam, a ako je nemate, verovatno ćete samo gubiti vreme“, smatra glumac.

Za Nova.rs, Timotijević je govorio i o nasilju, kao još jednom fenomenu s kojim se muškost često poistovećuje.

„Nasilje dolazi iz nemogućnosti da se nešto objasni. Onog trenutka kad nemaš više nikakvu argumentaciju, ti ulaziš u fizički obračun. Samim tim, ljude treba edukovati. Zato je jako bitno da se bave školom, čitanjem i konzumiranjem umetnosti zato što to oplemenjuje. Onda shvatiš koliko je ovaj život kratak, koliko ovaj život može da bude lep, koliko smo svi različiti i koliko je lepo to što smo svi različiti, koliko je lepo da svi imamo drugačije mišljenje… Tada shvatiš da nemaš nikakvu potrebu da budeš agresivan niti da ulaziš u nasilje. Edukacija, umetnost i trening“, rekao je glumac.

***

BONUS VIDEO: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram