Razlog zbog kog je najzgodniji princ na svetu upravo ostao bez titule

princ nikolaj
Foto: Olafur Steinar Gestsson / AFP / Profimedia

Princ Nikolaj progovorio je o životu bez kraljevske titule koja mu je oduzeta početkom 2023. godine.

Danska kraljica Margret II (82) najavila je u junu da će početkom 2023. godine oduzeti titule deci svoga sina, princa Joakima čime je iznenadila javnost.

Jedan od onih koji se mogu pozdraviti s kraljevskom titulom je princ Nikolaj (23). On je najstariji sin princa Joakima, a dobio ga je u prvom braku s Aleksandrom, groficom od Frederiksborga.

Princ Nikolaj, kojeg nazivaju najzgodnijim princem na svetu, nekoliko meseci kasnije ponovo je komentarisao bakinu odluku. Progovorio je o gubitku titule princa koju će zameniti onom grofa kao i njegov brat Feliks (20) i polubrat Henrik (13) i polusestra Atena (10).

Foto: Hanne Juul/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Čudan je to osećaj i radije bih bio bez tog iskustva. Ali sada je tako kako je. Do kraja života ću biti ponosan na godine kada mi je bilo dozvoljeno da budem danski princ“, ispričao je Nikolaj, koji je izgradio uspešnu karijeru modela.

Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pre nego što se odlučio da krene tim putem, kratko je pohađao vojni program za narednike Kraljevske danske vojske. Sarađivao je s brojnim poznatim modnim brendovima, a 2019. je upisao poslovnu školu u Kopenhagenu.

Pritom, 2021. se preselio u Pariz na semestar poslovne administracije i upravljanja uslugama kopenhaške poslovne škole. Prinčeva devojka takođe je studirala u Parizu.

Nakon toga su odlučili da žive zajedno u Kopenhagenu.

Inače, Nikolaj je komentarisao bakinu odluku o oduzimanju titula čim je objavljena.

„Cela moja porodica i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kako su rekli i moji roditelji, u šoku zbog ove odluke i koliko je brzo prošla. Jako sam zbunjen i pitam se zašto se to moralo ovako dogoditi“, rekao je sada već bivši princ.

Kraljica se nakon svega javno izvinila svojoj porodici jer im je naglo servirala svoju vest.

„Poslednjih dana je bilo žestokih reakcija na moju odluku o budućem korišćenju titula za četvoro dece princa Joakima. Očito me to pogađa. Na moju odluku čekalo se dugo. S mojih 50 godina na prestolju, prirodno je gledati i unatrag i gledati napred. Moja je dužnost i želja kao kraljice da osiguram da monarhija nastavi da se oblikuje u skladu s vremenom. Ponekad je potrebno doneti teške odluke i uvek će biti teško pronaći pravi trenutak. Nošenje kraljevske titule podrazumeva brojne obveze i dužnosti koje će ubuduće biti odgovornost manjeg broja članova kraljevske porodice. Ovo prilagođavanje, koje vidim kao nužnu zaštitu za budućnost monarhije, želim da napravim u svoje vreme. Donela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka potcenila sam koliko se moj najmlađi sin i njegova porodica osećaju pogođenima. To je ostavilo veliki utisak i žao mi je zbog toga. Niko ne bi trebalo da sumnja da su moja deca, snahe i unuci moja velika radost i ponos. Sada se nadam da ćemo mi kao porodica moći da pronađemo mir da sami nađemo put kroz ovu situaciju“, objašenjeno je na službenom Instagramu danske kraljevske porodice, a prenosi story.hr.

Iako je porodica bila šokirana njenom odlukom, veći deo javnosti je pozdravio takav potez.

BONUS VIDEO: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram