Princ Hari sprema „nuklearne memoare“ – ništa više neće biti isto

princ hari
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Palata je u pripravnosti.

Princ Hari ponovo uzrokuje strepnje svojoj porodici, a za sve su krivi njegovi memoari koji će biti objavljeni početkom sledeće godine.

Izlazi sve više detalja o knjizi i, kako piše Daily Mail, nosiće naziv „Spare“ (‘Rezerva’) i pojaviće se u prodaji 10. januara sledeće godine za 28 funti. Ime memoara je odabrano prema tome što su Harija uvek zvali rezervnim princem u poređenju s njegovim starijim bratom, princem Vilijamom koji je uvek bio poznat kao naslednik jer će jednog dana postati kralj. Harija to drugo mesto i dan-danas muči, piše story.hr.

Kraljevska porodica kao i uvek ćuti kada je reč o ovakvim delikatnim stvarima, ali kako piše Daily Mail, njihovi advokati su spremni za Harijevu „nuklearnu ispovest“ i boje se da je princ „kritičan prema svima i svemu“. Takođe, smatraju da je prenaduvana vest da je ublažio sadržaj svojih memoara.

„Sam naslov pokazuje još jedan napad na porodicu nakon Harijeve tvrdnje o želji za privatnošću. Advokati palate će nesumnjivo biti u pripravnosti u novoj godini čekajući da vide šta je u knjizi. Ako su Harijevi prethodni navodi u brojnim televizijskim intervjuima dobra naznaka, ovo će biti nuklearno. Bez obzira na sadržaj, koji će bez sumnje biti eksplozivan, biće male šanse da ovo posluži kao sredstvo za pomirenje Harija i Megan s kraljevskom porodicom“, rekao je izvor za Mirror.

Kraljevska porodica nije bila informisana ni o kakvim detaljima, pa čak ni o naslovu knjige koji je još upečatljiviji preveden na španski jezik i glasi ‘U senci’. Sadržaj memoara je strogo čuvana tajna i Hari nikada nije tražio nikakvu dozvolu svoje porodice pre objave.

Očekuje se da će otkriti ko je naterao njega i brata, princa Vilijama da hodaju iza kovčega majke, princeze Dajane. Takođe, u knjizi bi se mogla naći i informacija ko je imao rasističke komentare o mogućoj boji kože njegovog sina Arčija.

Kraljevski autobiograf Ričard Ficvilijams je istakao u razgovoru za Daily Mail da je kraljevska porodica sigurno zabrinuta zbog načina na koji se memoari promovišu.

„To je senzacionalan naslov i implicira da pisac nije bio cenjen ili da se nije osećao kao da je u centru kraljevskih događanja. Kad se u tekstu govori o ‘sirovoj, nepokolebljivoj iskrenosti’, palata će biti vrlo zabrinuta, pogotovo jer su ovo prvi meseci vladavine kralja Čarlsa“, objasnio je.

„Nesumnjivo će biti intervjua, serijalizacije i beskrajnih spekulacija o ovim memoarima, koji su po mom mišljenju trebalo da čekaju još mnogo godina.Čak je i Edvard VIII, tada vojvoda od Vindzora, čekao do 1951. pre nego što je ‘Kraljeva priča’ objavljena. Posledice toga biće dalekosežne i mogu biti vrlo destruktivne“, dodao je Ficvilijams.

Inače, prema pisanju Daily Maila, Hari je dobio avans od 18,4 miliona funti za prvi od tri dela knjige. Ukupno će zaraditi 36,8 miliona funti.

Izdvačka kuća Penguin Random House otkrila je da je princ darovao 1,3 miliona funti dečjoj dobrotvornoj organizaciji Sentebale i 300.000 funti organizaciji WellChild koja brine za decu s invaliditetom kojoj je Hari pokrovitelj.

Naslovna strana memoara prikazuje princa kako nosi smeđu majicu kratkih rukava i ozbiljnog izraza lica gleda u kameru, a oko vrata ima crnu ogrlicu. Biće objavljena i audio-knjiga koju čita sam Hari.

Njegovi memoari od 416 stranica trebalo je da budu objavljeni ove jeseni, alli navodno je datum pomeren u znak poštovanja prema kraljici Elizabeti koja je preminula 8. septembra. Izvori su otkrili kako je deo sadržaja knjige izmenjen i da su izbačeni potencijalno ‘opasni’ delovi.

Izdavač ističe da je Hari ispričao svoju priču sa ‘sirovom, nepokolebljivom iskrenošću’. Ipak, ton njegovih memoara je postao mračniji jer su u julu 2021. predstavljeni kao „nadahnjujuća, hrabra i uzdižuća ljudska priča“. Sad se opisuju kao „lično putovanje od traume do ozdravljenja“.

BONUS VIDEO: Da li je Megan s namerom zaklonjena svećom u TV prenosu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram