Preminuo veliki francuski dizajner Tijeri Mugler

Poznati 24. jan 202208:30 > 09:24
Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP / Profimedia

Francuski modni dizajner Tjeri Mugler preminuo je u 73. godini, prema njegovim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama. Bio je poznat po haljinama s naglašenim ramenima i vrhunski ukrojenim komadima, inspirisanim glamurom iz 1940-ih i 50-ih.

Muglerov dizajn su nosile zvezde poput Dejvida Bouvija i Lejdi Gage.

Kreirao je scenske kostime za Bijonse i potpisuje čuvenu „mokru haljinu“ Kim Kardašijan za Met Galu.

U kasnijim godinama, njegov brend je postao poznat po parfemima, kao što su Angel i Alien.

Post na njegovoj Instagram stranici opisao je dizajnera kao „vizionara čija je mašta osnažila ljude širom sveta da budu smeliji i sanjaju sve veće svaki dan“, piše BBC.

Njegov agent je agenciji AFP rekao da je umro prirodnom smrću.

Rođen je 1948. godine u Strazburu, u Francuskoj, a rano je počeo da pravi svoju odeću. Otvorio je svoj prvi butik u Parizu tokom 1970-ih.

„Nisam bio siguran šta želim da radim, ali moda je veoma brzo uzela maha u Parizu čim sam pokazao svoje skice“, rekao je nedavno za Women’s Wear Daily.

Mugler je postao poznat po svom teatralnom dizajnu, koji je naglašavao bokove i ramena, sa dubokim izrezima i suženim strukom.

Njegove dizajne su nosili Dejvid Bouvi, Džordž Majkl, Šeron Stoun i Rijana. Muglerova veza sa Bouvijem bila je toliko jaka da ga je obukao za venčanje sa Iman.

Mugler je prodao prava na svoje ime Clarinsu 1997. godine, nekoliko godina nakon što je lansirao svoj parfem Angel.

Govorilo se da je bio samotnjak, činilo se da se povukao iz mode početkom 2000-ih, odlučivši da kreira jedinstvene komade za Lejdi Gagu i bio je kreativni savetnik na Bijonsinoj svetskoj turneji „I AM“ 2010.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram