Poznate Srpkinje koje su otišle da žive preko, pa se vratile u Srbiju

Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Dragan Mujan/Nova.rs; Zorana Mandic/ATAImages; Dragan Mujan/Nova.rs; TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Da li ste ih gledali u stranim filmovima i serijama?

Srpska javna scena bogata je ženama koje su uspešne u poslu kojim se bave. One su u Srbiji stekle popularnost, gradile karijeru, a onda u jednom delu svog života spakovale kofere i preselile se u inostranstvo. Tamo su nastavile da rade i zatim se vratile u svoju domovinu.

Donosimo vam listu poznatih Srpkinja koje su otišle iz Srbije, a onda se vratile u svoju zemlju.

Maja Mandžuka

M.M./ATAImages

Maja Mandžuka je svoj filmski debi imala sa svega 15 godina igrajući Senku u filmu“Virtuelna stvarnost“, a onda se proslavila ulogom lepe Kate u legendarnom filmu“ Munje“. Svojom lepotom i krupnim smeđim očima očarala je tada Srbiju.

Postala je omiljena televizijska plavuša i jedna od najlepših devojaka 2000-ih. Onda je odlučila da se preseli u Ameriku gde je usavršavala glumu u Li Strazberg institutu za film i teatar i Master Classu.

U Americi je izgradila uspešnu karijeru producentkinje, budući da je u Beogradu prethodno diplomirala na Univerzitetu za umetnost, tv i filmsku produkciju. Osim toga, imala je u Americi i nekoliko uloga. Među njima su one u američkom akcionom trileru „Hell ride“, u kanadskom filmu „2:22“ , a 2014. godine tumačila je maserku u američkoj tinejdžerskj seriji „Fosterovi“, čiji je izvršni producent bila latino diva Dženifer Lopez.

A onda se početkom 2019. na radost srpske publike vratila kući zbog uloge Sare u hit sitkomu „Vrata do vrata“ u režiji Dejana Karaklajića, a na poziv kolege Zorana Cvijanovića.

Od tada Maja živi u Beogradu, a ove godine se vratila na velika vrata ulogom Kate u nastavku „Munja“ pod nazivom „Munje opet“.

Branka Katić

Branka Katić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Branka Katić je tokom višedecenijske karijere ostvarila brojne uloge i u Srbiji i u inostranstvu, a krajem devedesetih proslavljena umetnica se preselila u London, gde je njena karijera dobila zvezdani sjaj.

Već 1999. snimila je seriju „Warriors“, a onda su usledile i uloge u visokobudžetnim projektima. Igrala je u seriji „Big Love“, čiji je jedan od producenata Tom Henks, u „Red widow“ je glumila sa svojim profesorom kod koga je diplomirala, Radetom Šerbedžijom, u francuskom filmu „Möbius“, sa oskarovcem Žanom Dižardenom i Timom Rotom.

Zatim je i u Los Anđelesu sarađivala s velikim svetskim rediteljima, oskarovcima i najvećim glumačkim imenima. Glumila je s Robertom Redfordom, Rejfom Fajnsom, Danijelom Krejgom, Metjuom Gudom, Žilijet Binoš, Džadom Louom, Kristijanom Bejlom.

Branka je dugi niz godina živela u prestonici Velike Britanije sa suprugom, britanskim rediteljem Džulijanom Farinom, i sinovima Džoom i Luiom. A onda se 2021. godine vratila u Srbiju kada je postala i zvanično stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. A onda su usledile uloge u domaćim serijama „Bunar“, „U klinču“, filmu „Nije loš biti čovek.

Ana Franić

Antonio Ahel/ATAImages

Glumica Ana Franić proslavila se u seriji „Mješoviti brak“, a ostvarila je i uloge u filmovima „Zona Zamfirova“ i „Diši duboko“, a onda je donela odluku da ode iz zemlje zbog ljubavi – udala se za hrvatskog ronioca iz Splita Marka Ižakovića sa kojim je dobila dva sina.

Ana je nastavila da glumi i u Hrvatskoj, ali u pozorištu.

Nakon razvoda i posle sedam godina života u Hrvatskoj, vratila se u rodni Beograd gde danas niže uloge u Beogradu. Film „Ime naroda“ Darka Bajića, serija „Močvara“ i „Poziv“ su samo neki od poslova koje je radila.

Anica Dobra

Antonio Ahel/ATAImages

Anica Dobra je jedna od najuspešnijih srpskih glumica. Proslavila se osamdesetih godina, a iza sebe ima bogatu filmsku i pozorišnu karijeru, a u nemačkim filmovima ostvarila je oko 80 uloga.

Anica je od 1977. do 1981. godine živela u Frankfurtu, a devedesetih se vratila u Beograd, gde je upisala Akademiju dramskih umetnosti. Diplomirala je 1987. Godine 1988. dobija nagradu na Filmskom festivalu u Puli za glavnu ulogu u filmu Već viđeno. Od 1990. godine počinje da snima filmove i TV filmove u Nemačkoj.

Udata je za biznismena Miodraga Sovtića, a ima ćerku Minu, koja je takođe glumica.

Ana Sofrenović

Ana Sofrenović Fashion week Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ana je rođena u mešovitoj srpsko-britanskoj porodici.

Svoju inostranu karijeru obeležila je ulogama u britanskim televizijskim dramama kao što su „Holby City“ i „Ultimative Force“. Uporedo sa glumačkom, Ana je radila i na svojoj muzičkoj karijeri, pa se tako na „BEMUS“ svečanostima predstavila svojom operom „Orfej i Euridika“, a 2006. je sa Meridit Monk nastupala u „Karnegi Holu“ u Njujorku.

Jedno vreme je živela u Londonu, a onda se vratila u Beograd. Iz braka s glumcem Draganom Mićanovićem ima dve ćerke, Lenu i Ivu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram