Posle jednog incidenta sa Titovom maserkom, Jovanka više nije išla s mužem u zvanične posete

Prema svedočenju Titovog lekara, njihov brak je bio turbulentan, a predsednik čak i naslilan.

Jovanka Broz navodno je u naletu ljubomore napala Titovu maserku, a onda se između dve žene isprečio sam Tito.

Kad je poredi ljubavni život Josipa Broza Tita, većini je najpoznatija njegova četvrta i poslednja supruga Jovanka Broz, sa kojom Tito nije imqao zajedničke dece.

Ona je gotovo svugde pratila svog muža kad je išao u službene posete, gde je svojim ponašanjem i manirima izazivala divljenje i poštovanje. Ipak, da nije sve bilo bajkovito, govori svedočenje Titovog ličnog lekara Aleksandra Matunovića, koji ga je lečio četiri godine, od 1976. do njegove smrti 1980. godine.

On u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” spominje incident za koji tvrdi da se dogodio u Šri Lanki prilikom posete 5. samitu nesvrstanih 1976. godine. Kako navodi Matunović, na putovanje sa njima išla je i Titova maserka Darijana Grbić, koju je Jovanka navodno napala u naletu ljubomore.

Foto: no, Credit line: ITAR TASS / TASS / Profimedia

Matunović piše kako se „između dve žene isprečio sam Tito, koji je ošamario Jovanku“. Lekar dodaje da je prva dama bila toliko besna da su strahovali da će upucati Tita, kao i da je on, kao i sama Jovanka, bio siguran da je taj šamar potvrda da je Tito imao nešto više od profesionalnog odnosa sa svojom maserkom, koja je od njega bila mlađa punih 60 godina.

Nakon tog samita (ili nakon šamara), Jovanka više nije pratila Tita na službenim putovanjima, a u jesen iduće godine poslednji put se pojavila u javnosti kao prva dama. Nakon toga stavljena je praktično u kućni pritvor, a vlasti su joj nameravale zabraniti da bude čak i njegovoj sahrani.

Na insistiranje Indire Gandi, koja je poručila da neće doći na sahranu ukoliko ne bude prisustvovala i Titova udovica, tadašnji politički vrh dao je dozvolu Jovanki da dođe na sahranu svog muža, piše insider.story.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram