Pet žena izbeglica koje su stvarale istoriju

Poznati 19. jun 202014:18 > 12. maj 2021 17:15
žene izbeglice
Foto: Profimedia

Žene i devojke iz oblasti zahvaćenih ratom suočavaju se sa diskriminacijom i nasiljem što ih i ugrožava i sputava. Ipak, uz pravu podršku one se mogu izdići iznad svih prepreka i na taj svoj put mogu povesti cele zajednice. Na Svetski dan izbeglica 20. jun sećamo se dama koje su i te kako ostavile traga u istoriji.

Marlen Ditrih

Čuvena holivudska glumica i pevačica bila je politička izbeglica. Rođena je u Nemačkoj gde je govorila protiv nacista, pa je 1939. dobila azil u Americi. Marlen je tokom drugog svetskog na Aljasci, Grenlandu, u Severnoj Africi i po Evropi zabavljala američke trupe i pomagala u bolnicama. Njena sestra je tokom rata završila u logoru, ali srećom opet su se spojile kad je rat prošao.

„Rođena sam kao Nemica i to ću zauvek biti. U Americi su me dočekali kad više nisam imala domovinu koja je zaluživala da je tako nazovem“, kazala je svojevremeno ona.

Varsan Šajer

 

View this post on Instagram

 

A post shared by soultivated (@thesoultivated) on


Znamo je iz spota za pesmu Lemonade pevačice Bijonse. Rođena je u Keniji kao dete izbeglica iz Somalije. Odrastala je u Londonu, gde je postala poznata kao glasnogovornik žena iz Afrike. Kao tinejdžerka je počela da piše poeziju, a njena pesma Home postala je himna izbeglica i onih koji ih podržavaju.

„Niko ne ostavlja dom, osim ako dom nisu čeljusti ajkule, bežiš ka granici samo ako ako vidiš da i ceo grad beži“, kaže ona u ovoj pesmi.

Pre šest godina ona je postala prvi londonski mladi laureat.

Medlin Olbrajt

 

View this post on Instagram

 

A post shared by National Constitution Center (@constitutionctr) on


Bila je prva žena državni sekretar SAD-a. Rođena je u Pragu kao ćerka diplomate, a kad je Hitler napao Češku, njena porodica je izbegla u London. Kući su se vratili kad su nacisti pobeđeni, ali iznova su prebegli 1948, ovog puta zbog komunista, i to u Ameriku. Medlin je imala 11 godina kad je stigla na Elis Ajlend. I mada na našim prostorima nije među omiljenim figurama, Olbrajtova je 1998. dobila nagradu za neverovatna zalaganja za humanost, slobdu i pitanje izbeglica.

M.I.A. (Mathangi Arulpragasam)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by No?يna (@norinadalilahae) on


Prva je osoba poreklom iz Azije koja je u istoj godini nominovana i za Oskar i za Gremi. Ova reperka i aktivistkinja imala je samo devet godina kad je pobegla u Englesku iz ratom zahvaćene Šri Lanke. Sve što je doživela ostavilo je traga na njenu muziku i umetnost, kojima je skrenula pažnju na muke izbeglica i migranata. Pre pet godina bila je na naslovnicama zbog spota za pesmu Borders koji je sama režirala, a u kom je prikazan put izbeglica do slobode.

Ilhan Omar

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enrique (@ecorderob) on


Prva je osoba poreklom iz Somalije koja je ikada ušla u američki kongres. Rođena je u Mogadišu, a u SAD je došla kao izbeglica s 12 godina. Inače, ona je najmlađe od sedmoro dece i rođena je 1981.

Majka joj je umrla kad je imala samo dve godine, a kad je napunila osam, u Somaliji je izbio građanski rat. Njeni su prebegli u Keniju gde su četiri godine bili u izbegličkom kampu. U SAD je stigla 1995. Na dan njenog prijema u Kongres ona je na Tviteru napisala kako je davno sa ocem stigla iz kampa u Keniji do Vašingtona da bi onda, tačno 23 godine kasnije, bila prva osoba somalijskog porekla u američkom kongresu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram