Ovo je najlepši muškarac na svetu – prema nauci

Foto: Nicole Kubelka / Zuma Press / Profimedia

Da li je i vama zgodan?

Robert Patinson je poznat kao talentovan glumac, ali je takođe i najzgodniji muškarac na svetu – prema nauci, tačnije prema matematičkom „zlatnom preseku“.

„Zlatni presek“ je jednačina za merenje lepote na osnovu proporcija, koja potiče iz antičke Grčke. Postavlja proporcije za koje smatra da su najprijatnije oku, a zatim meri koliko se objekat približava tim „zlatnim“ proporcijama.

Foto: Erik Pendzich / Alamy / Alamy / Profimedia

Zlatni presek se može primeniti na bilo šta, recimo arhitekturu i fotografiju. Umetnik Leonardo da Vinči ga je koristio kao model za savršeno ljudsko muško telo u jednom od svojih najpoznatijih crteža, „Vitruvianski čovek“.

Dr Džulijan De Silva, koji vodi Centar za naprednu kozmetičku i plastičnu hirurgiju lica u Londonu, primenio je zlatni presek na 12 specifičnih merenja na licu osobe koristeći softver za mapiranje lica. Odatle je nastavio da analizira koja su od svetskih poznatih lica najbliža zlatnom preseku.

Prema De Silvinoj studiji, otkriveno je da se lice Roberta Patinsona 92,15 odsto podudara sa zlatnim presekom lepote. Patinson je bio jasni pobednik među svim poznatim licima koja je De Silva pogledao – ima savršen položaj očiju, čela, oblik lica, dužinu i širinu nosa, usne i bradu.

Foto: GUILLAUME COLLET / Sipa Press / Profimedia

Henri Kavil zauzeo je drugo mesto sa 91,08 odsto podudaranja u zlatnom odnosu. I glumac Bredli Kuper takođe je dobio 91,08 odsto. Bred Pit je bio četvrti sa 90,51 odsto podudaranja sa „zlatnim presekom“.

***
BONUS VIDEO: TOP 10 lepotica bez šminke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram