Ove poznate mame dale su deci strana imena – značenje im je prelepo, a naš favorit je ćerka Jovane Mišković

Šta znači Reina, a šta Nia?

Milicu, Jelenu, Mariju godinama sa liste najpopularnijih imena za bebe smenile su Sofija, Dunja, Una… Među najčešćim imenima koja roditelji u Srbiji daju deci posebno mesto imaju ona strana – zvučna, originalna, a prilično neobična za naše podneblje, pa samim tim i vrlo zanimljiva.

Zato smo proverili koje poznate mame iz Srbije su deci dale internacionalna imena i šta ona znače. Neko od njih možda bude baš prava inspiracija i za vas.

Ana Štajdohar – Nia

Pevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja svojoj devojčici su dali ime Nia, što znači „ona koja sija“. Ovo ime je iz svahili jezika i upućuje na sjaj, sjajnost, ali i posebnost. U širem značenju ovo ime predstavlja onu koja je velikodušna, temperamentna, srećna, nestabilna, aktivna. Takođe, Nia u ovom konkretnom slučaju predstavlja i početna slova imena njenih roditelja Nikole i Ane.

Kristina Bekvalac – Noa

Kristina Bekvalac je za svog sina izabrala ime Noa. To je vrlo popularno ime u poslednjih nekoliko decenija, kako u hrišćanskim, tako i u islamskim zemljama. Smatra se da potiče od imena Noje ili Noah, proroka koji se pominje i u hrišćanskim i u islamskim svetim knjigama. Poznata je priča o potopu i barci koju je gradio Noje da bi izbegao veliki potop. I spasao živa bića na Zemlji.

Ime Noa je poznato kao ime za dečake koji su “mirni”; “tihi”; “blage naravi”; kao i ime za “one koji su postojani”; “osobe koje su čvrstog karaktera”; te za “one koji su oslonac i podrška”; “ponosne i odlučne osobe”.

Biljana Tipsarević – Emili

Ćerka Biljane i Janka Tisparevića se zove Emili, a značenje imena je „ona koja se takmiči“. Emili je žensko ime latinskog porekla i zapravo ima nekoliko značenja: „suparnica“, „zahtevna“, „željna“. Emili je popularan izbor za devojčice širom sveta, a u Srbiji je više zastupljena varijanta Emilija.

Nikolija Jovanović – Rea

Pevačica Nikolija Jovanović svojoj ćerki je dala ime Rea, koje je grčkog porekla i u bukvalnom prevodu znači „teći“.

Ime Rea šire predstavlja večni tok vremena i generacija i oličava značaj porodice i majčinstva.

Suzana Perić – Tifani

Suzana Perić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ćerka modne kreatorke Suzane Perić zove se Tifani, što znači „pojavljivanje Boga“. To je žensko ime grčkog porekla koje asocira na „otkrovenje Boga“ i popularan je izbor u hrišćanskom svetu.

Jovana Đorđević – Noel

Manekenka Jovana Đorđević svojoj ćerkici dala je ime Noel koje znači „Božić“. Nastalo je od latinskog izraza „natalis“, što u bukvalnom prevodu znači „dan rođenja“.

Ime je često u Francuskoj i Americi, ima ga i u Nemačkoj, a srećemo ga sve više i na našem podneblju.

Nataša Pavlović – Oleg i Jan

Voditeljka i autorka emisije „Praktična žena“ jednom svom sinu je dala ime Oleg, koje znači „svet, blagosloven“. Ime potiče iz nordijskog dijalekta i veoma je popularno u ruskim i slovenskim područjima. Šire označava onog koji je prošao svet; svetski čovek; svetski putnik; onaj koji je zdrav; vitalan; dobrog zdravlja, piše znacenje-imena.net.

Drugom sinu Nataša je dala ime Jan koje znači „onaj kome se Bog smilovao“. Jan je muško ime hebrejskog porekla nastalo od imena Jovan.

Jana Todorović – Kristina Džulijet

Pevačica Jana Todorović i njen suprug Ivan su ćerki dali neobično ime – Kristina Džulijet.

Kristina vodi poreklo iz starogrčkog jezika i smatra se da potiče od grčke reči “Christós” koja ima značenje – hrišćanin; kršten; koji veruje u Boga.

S druge strane, ime Džulijet znači „mladalački“.

Jana je jednom prilikom objasnila odakle ovaj spoj imena.

„Muž mi je skoro otkrio da je njegova prva ljubav bila Grkinja i da se zvala Kristina. On je želeo da se naša ćerka zove Kristina jer mu se dopada to ime. A Džulijet je srednje ime jer se rodila u Americi i tata je hteo da ima neko umetničko ime. Ali to stoji samo u pasošu.“

Helena Topalović – Dominika

Ćerka pevača Milana Topalovića Topalka ćerki je dala neobično ime Dominika.

Ime je latinskog porekla (lat. dominus – gospodar, gospodin) poznato po Svetom Dominiku, osnivaču dominikanskog reda iz 13. veka. Često se koristi za decu koja su rođena u nedelju.

Jovana Mišković – Reina

Pre tri godine pevačica Jovana Mišković rodila je svoju drugu ćerku i dala joj zvučno ime Reina.

Reina znači kraljica. To je žensko ime španskog porekla, prati ga velika moć i reputacija, a upućuje i na mudrost, piše thebump.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram