Mila Jovović: Verovatno sam jedini član porodice Jovović koji nije bio u zatvoru

Mila Jovović Foto: Instagram/millajovovich

"Volela bih da napravim film o divljoj, nasilnoj, dramatičnoj istoriji moje porodice."

Glumica Mila Jovović rođena je u Kijevu (u knjigu ro]enih bila je upisana kao Milica), ali već nakon par meseci sa roditeljima, Bogdanom, doktorom iz Srbije i Galinom, ruskom glumicom emigrira u London, pa u Kaliforniju, da bi se konačno, sa pet godina, preselili u Los Anđeles. Zanimljivo je da su Gala i Bogić prvi posao dobili kao posluga u vili Barbare Strejsend u Malibuu.

Njena majka nije mogla da pronađe posao u glumačkom svetu, pa je često radila kao čistačica, a nakon razvoda od Bogdana, morala je svu nadu da uloži u Milinu lepotu, te je glumica počela veoma rano da zarađuje. Sa samo 12 godina Mila je postala prepoznatljivo lice u svetu modelinga. Sledeće godine dobila je i svoju prvu ulogu u filmu „The Night Train to Kathmandu“, a već sa 15 finansijski je izdržavala svoju porodicu. Kako su se slike njene neobične lepote širile svetom filmske industrije, tako su i ponude za filmove postajale ozbiljnije.

Pored uspešne karijere, Mila ima i neobičnu priču o poreklu. Porodica njenog oca vodi poreklo iz Crne Gore i imaju vrlo burnu istoriju. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar i gardijski oficir kralja Nikole I Petrovića, a Mila je dobila ime po njegovoj supruzi. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je bio vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio veliku proneveru zlata.

„Tata je mislio da od zdravstenog osiguranja može da napravi veliki biznis, pa je 1994. godine zaglavio u zatvoru, gde je ostao punih pet godina. Veoma smo bliski, posebno od kako sam dobila prvo dete. On živi u Las Vegasu i kad god može dolazi da nas obiđe. Od mame sam nasledila radoznalost, ljubav prema književnosti i umetnosti i definitivno da dobro razmislim pre nego što nešto odlučim. Od tate sam dobila impulsivnu stranu, neustrašivost, spremnost da ponekad uđem u rizik. Ipak sam ja potomak jedne prilično revolucionarne porodice. Verovatno sam jedini član familije Jovović koji nije bio u zatvoru. Moj deda je, a mislim i njegova braća, bio zatočenik na Golom otoku. Ta priča o tom ostrvu, fascinira me! Zato želim da sa rođakom Mirkom, koji je reditelj, snimim film o Golom otoku. Skoro sam skapirala pravo značenje tog imena, u smislu – ogoljeno ostrvo. Još više me onda interesuje ta tema. Za Amerikance bi to bilo jako zanimljivo. Volela bih da napravim film o divljoj, nasilnoj, dramatičnoj istoriji moje porodice. Nismo mogli da je izbegnemo, čak i da smo hteli“, rekla je Mila za Sedmica.me.

Mila je jedno prilikom za naše medije rekla kako bi volela da poseti Srbiju i Crnu Goru, ali da njen otac nije bio za to.

„Kao i većina Srba, i on ima problem sa praštanjem, osvetom i takvim osećanjima koja se prenose s generacije na generaciju. Mnogo mi je bilo teško što je porodica toliko razjedinjena. A onda se desilo da mi se rodila ćerka, prvi Jovović rođen u Americi, a da je posle dva meseca umro Branko, prvi Jovović sahranjen u Americi. Na sahranu su došli svi. Taman kada su hteli da se raziđu, sve sam ih pozvala kod sebe, da vide bebu. Tada su bili tu, kod mene, ostavili sve probleme za sobom, slavili smo novi život. Bilo je veoma emotivno. Moj otac je pre toga bio nervozan, nije znao kako će sve ispasti. Tokom večeri se opustio. Sledećeg jutra nije mu osmeh silazio sa lica, a ja nisam mogla da prestanem da plačem od sreće. Rekao mi je: ‘Znaš, ja nikada ne bih pristao na sve ovo. Samo si ti mogla da me ubediš, ti si jedini Jovović koji može da okupi celu porodicu’. To je bilo olakšanje za njega. Inače, obožava svoju unuku, moju ćerku, kojoj sam dala ime Ever Gabo. Ever je staro škotsko ime za muškarce i ono je bila želja mog partnera, režisera Pola Andersona. A Gabo je spoj prvih slova imena mojih roditelja, Galine i Bogdana“, ispričala je Mila.

Međutim, ovo nije sve što se zna o njenoj porodici. Glumica je nedavno na Instagramu objavila fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, pa je otkrila još nepoznatih detalja o svojoj porodici. Ona je postavila niz fotografija svoje porodice, bake, deke, njihovih dokumenata i ordenja koje su dobili u ratu.

„Brojni članovi moje porodice su se borili u Drugom svetskom ratu. Ovo je fotografija moje bake Tatjane Popov, koja je bila medicinska sestra na prvoj liniji obrane kada je imala samo 16 godina. Do svoje 18. godine marširala je kroz brojne grozote sve do Berlina. Sve to su njene medalje koje je sačuvala. Njen suprug Aleksander Loginov se takođe borio u ratu, kao i moj deda po ocu, Bogdan Jovović, koji se borio u redovima jugoslovenskih partizana. Moglo bi se reći da dolazim iz porodice boraca i revolucionara, a jako sam ponosna na to odakle dolazim i na sve te ljude. Kada mi je teško, setim se kroz šta je sve prošla moja baka kada je bila tako mlada i ništa više ne izgleda tako komplikovano“, zaključila je Mila.

Podsetimo, Mila je bila udata za glumca Šona Endruza, sa kojim je bila samo mesec dana. Kasnije, udala se za režisera Luka Besona, sa kojim je bila mesec dana u braku, posle čega se kratko zabavljala sa gitaristom Džonom Frušanteom.

Mila ima tri ćerke  – Ever, Osian i Dašijel.

***

BONUS VIDEO: Paolo Koeljo – najčitaniji pisac modernog doba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram