Marina Ćosić ima poruku za one koji pametuju mamama male dece

Marina Ćosić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mlada glumica otkriva kako se snalazi u ulozi majke i kako balansira posao i privatan život.

Marina Ćosić, sada Mirković, pored toga što je mlada glumica i mama, skoro je imala i venčanje iz snova. Glumu je diplomirala na FDU, u klasi Srđana Karanovića, a svoju prvu ulogu ostvarila je u kriminalističkoj seriji ‘Ubice mog oca’. Njena sestra je poznata influenserka Tamara Ćosić, a majka Stela Karl je vrlo poznata kao profesionalni kouč, a samim tim nikada nije imala problem sa tim što nije kao profesiju izabrala nešto što je ‘sigurica’.

„Ni tata ni mama nikada nisu insistirali da se bavimo poslom koji ne volimo samo zato što donosi u startu sigurna i veća primanja. Jako veliku podršku smo dobile od njih da se bavimo onim čime želimo i šta volimo. Ali ono što su nam uvek govorili je da šta god radile, da se trudimo da radimo najbolje što možemo i umemo. Jesu nekonvencionalna zanimanja u pitanju, ali su upravo ta zanimanja ono što nas čini onim što jesmo i uvek dajemo 110% sebe”, iskreno je odgovorila mlada glumica.

Marina Ćosić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marina je skoro postala majka i često deli svoja iskustva,  neke slatke muke i savete na svom Instagram profilu, a nas je zanimalo kako se snalazi u svemu tome.

„Život izgleda drugačije, jer se sve vrti oko tog malog divnog i nežnog bića čije potrebe treba da se podmire kakve god bile i da se uklopi sve u svakodnevni život i sa poslom. Ona nam je naravno prioritet uvek i sve obaveze podređujemo njoj. Sada smo došli do stadijuma da nam treba pomoć sa čuvanjem, dok mi radimo i dok ne krene u vrtić što će biti uskoro.”

Često se priča da postoji poseban odnos između tetke i nećake, a Marina nam je otkrila kako se njena sestra oseća  u novoj ulozi.

„Tamara svaki put pominje kako je sve više i više voli svakim danom i kako nije ni mogla da zamisli kolika ljubav može da bude prema nekom malom biću koje, iako je malo, ima svoju volju, želje i jasne prohteve, kao i ‘stav’. Pa, ne može kako mi hoćemo, nego kako ona diktira”, otkrila je glumica.

Kako odrastamo i kako se ostvarujemo na različitim planovima u životu, mnogi od nas se sve više i više prisećaju saveta svojih majki, a Marina je istakla koji su joj to Stelini saveti trenutno najdragoceniji.

„Da je uvek i zauvek u svemu, ljubav pokretač i da bez obzira što, recimo, sad nisam deo dana sa Sofijom kod kuće, da je najbitnije to koliko ljubavi dobije kada dođemo kući i kakav je kvalitet te pažnje koju dobije. Naši roditelji su radili puno kad smo mi bile male, ali nam ljubavi nikada nije manjkalo.”

Kako se Stela oseća što je postala baka i koje životne mudrosti bi volela da prenese i na svoje unuče?

„Mama stalno priča kako nas najviše na svetu voli, ali da joj je Sofija ukrala srce i da smo mi pale u zapećak, što je sasvim u redu i prirodno s obzirom da je Sofija prvo unuče. Mudrosti koje bi volela da prenese su iste ove koje je na nas prenela, a to je da bi život bio lakši i lepši, mora da postoji podrška, ljubav, razumevanje i poverenje uvek u odnosu sa najblizim osobama i ona to zaista ume i da pokaže na jednom zavidnom nivou.”

Ipak, vremena se menjaju, a postoji i dosta novina u odgoju dece, a glumica je otkrila šta u vaspitavanju svog deteta menja u odnosu na ono koje su joj pružili njeni roditelji.

„Ono u čemu se ne slažemo su banalne stvari tipa, mama joj uvek obuva čarapice da ne bude bosa iako mora bosa da bude da bi prohodala, ili joj daje da jede preko potrebe da ne ostane gladna, ili je stalno pridržava kad Sofija radi neke radnje koje zna sama i mora sama da bi naučila, i tako… Ali za to služe bake, i to je upravo razlog što se retko bunim, jer znam da one samo brinu malo više nego što brinu mame, jer mame znaju šta njihovo dete može i ume i sme, i možda su malo odvažnije od drugih kako bi naučile decu nečem novom.”

A da li postoje situacije kada se neko previše meša ili kada te savetuju da nešto drugačije radiš?

„Ne postoje, mislim da svako treba da odgaja svoje dete kako misli da treba i kako veruje da je najbolje, sve dok to dete ne dovodi u životnu opasnost. Zaista ne mislim da bilo ko treba da se meša u način odgoja rođenog deteta. Da na primer, Tamara misli da je sve posle 12 meseci dojenja previše, ja se ne slažem, ali na kraju dana, ja sam ta koja je doji, a Tamara će sa svojim detetom kako ona bude želela, i nema razloga da se nešto prepiremo. Zaista je bezveze da nekoga učite pameti ili požurujete da bude na nešto spreman pre nego što zaista ta osoba može i želi to da promeni. Opet, kažem sve dok su okolnosti zdrave i bezbedne po dete”, ističe Marina.

Marina Ćosić Foto: E-Stock/Danijel Milutinović

Kada je moda u pitanju, nema ništa slađe od međusobnog savetovanja o životu, ali i stajlinzima, kao i tajnim kopanjem po ormanu mame ili sestre… da li se to i dalje dešava?

„Da, s vremena na vreme i dalje. Ja nekad mami kradem haljine jer definitivno ima najlepše haljine, a nekad i cipele jer nosimo isti broj. Tamari sam ranije krala ali sad se nekako dešava da kupimo manje više slične stvari, pa nema razloga da se krade, sem možda nekih sakoa koje ona ima baš lepe, a ja ih retko kupujem. Tamara je stručnjak za negu i pregovaranje, a mama je stručnjak za dobre savete, slušanje i smišljanje raznih zanimljivih zanimanja i ideja…”

S obzirom na to da je mama, a počela je ponovo i da radi – pitali smo je koja je njena supermoć uz koju sve postiže.

„Uh, moja supermoć bi bila disciplina i organizacija vremena, ljudi i prostora…”

A na pitanje – kada se osećaš najviše kao ‘prava ja’, odgovara: „Kao prava ja se osećam kada igram ulogu, kada spremam neku ulogu ili se pripremam za neki projekat. Takođe, kada mi je dozvoljeno da razmaštavam i da organizujem proslave, i kada usrećujem drage ljude”, poručila je Marina.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram