Maja Đurić: Tehnike koje mi pomažu da popravim svaki loš dan

Maja Đurić Foto:Privatna arhiva

Upoznajte Maju Đurić iza kamera.

Uvek nasmejana i harizmatična, voditeljka televizije N1 Maja Đurić je prepoznatljivo lice na malim ekranima. I dok je svi znate kao voditeljku i reporterku, sada ćemo vas upoznati sa pravom Majom, onakvom kakva je kada se kamere isključe.

„Osmeh i pozitivan stav su dve najvažnije ‘strategije’ sa kojima ulazim u svaki novi dan. Živimo u stresnim vremenima, ali je ponekad dovoljna odluka da životu i izazovima, koje svi imamo, pristupamo iz drugačije perspektive. Ja sam savladala nekoliko ‘tehnika’ kako da jednostavnim sitnicama popravim loš dan: buket cveća za dozu optimizma, šolja omiljenog kapućina iz kafića u kraju, volim da napravim male pauze u danu za dubok udah i izdah. Zagrljaj ili makar kratak poziv i glas mojih najdražih ljudi. To su stvari koje su mi često sasvim dovoljne da dan svesno okrenem u drugom pravcu“, kaže nam Maja u intervjuu za portal Zadovoljna.rs

Maja Đurić Foto:Promo/N1

Maja je godinama u ovom poslu, na početku je bila novinar, a sada je viđamo ispred kamera. Tokom ovog perioda, postoje određene stvari koje se nisu promenile i kojih se Maja nije odrekla, a čine je srećnom.

„Srećna sam što se nisam odrekla vere u rad, posvećenost i predanost poslu, kao i svim drugim važnim ciljevima u životu. Moj glavni princip je da nema prečica, čak i kada se osećamo da nismo tamo gde bismo voleli da budemo – svaki korak je važan. U mojoj porodici je čuvena rečenica: ‘Kada je teško, napredujemo’, i tokom godina sam zaista iskusila da je tako. A kada životnim zadacima pristupate odlučno, svaki će pre ili kasnije biti prevaziđen. Ali, nema prečica“, priča nam Maja.

Maja Đurić Foto:Promo/N1

Maji na poslu nijedan dan nije isti, a ovako ponekada njegovi segmenti izgledaju.

„Kada krenem u redakciju ne mogu ni da naslutim kako će mi se dan završiti i šta će u njega sve stati. I obožavam taj osećaj. Volim terensko izveštavanje i reporterski posao, tada se najviše događaju anegdote koje prepričavamo godinama. Najčešće na putovanjima, pa smo tako jednom prilikom kolega i ja u Španiji greškom ušli u pogrešan voz i završili (nenadano) na drugom kraju zemlje. Osim što smo na sva snimanja zakasnili i za četiri dana prešli preko 1.500 kilometara – taj događaj smo smestili u rubriku ‘avanture; i danas se smejemo svemu što se tog dana desilo“, kaže Maja.

Maja Đurić Foto:Privatna arhiva

Majina karijera je sama po sebi izazovna, a njen posao iznova i iznova zahteva velika odricanja.

„Na televiziji N1 u novinarskom timu brojnije su žene i to su fenomenalne, hrabre, mlade žene. Verujem da za sve nas nema izazova koji nismo ili ne bismo savladale. Novinarski posao zahteva velika odricanja, odluka da stavimo javni interes ispred našeg ličnog pokazuje našu snagu i ogromnu želju da se borimo za ovo društvo. Na kraju i za bolji položaj žena. Ko će bolje govoriti u njihovo ime od nas? Svi izazovi do sada su me samo naterali da pomeram svoje granice“, kaže nam Maja.

More obaveza, odgovoristi, ali i zanimljivih stvari – sve to čini jedan prosečan dan voditeljke televizije N1.

„Navikla sam da budem veoma aktivna tokom dana. Moja jutra počinju treningom. Tako u dan ulazim sa dobrom energijom i vežbanje mi daje snagu da izdržim sve obaveze tokom dana. Ni jedan dan mi nije isti, stoga i aktivnosti zavise od toga da li idem na teren da izveštavam ili sam u  formatu koji volim – večernji N1 Dnevnik u 22h. Kada izveštavam sa terena, često nepredviđene situacije diktiraju tempo. Nedavno sam upisala i master studije na Fakultetu političkih nauka, tako da u jedan dug novinarski dan staje i vreme za usavršavanje“, rekla je Maja.

A, naravno, gde je naporan dan, tu mora biti i izdvojenog vremena za „punjenje baterija“ i uživanje, a na ovaj način Maja to radi.

„Opuštanje i razonoda su uglavnom rezervisani za slobodne dane, ali svaki dan bio on lep i lagodan ili stresan i naporan zaokružim sa porodicom i to je moja najvažnija baza. Slobodno vreme koristim za putovanja, opuštam se najslađe u prirodi i u porodičnoj kući u Vršcu, jer čak i mali beg iz Beograda me resetuje. Sviram flautu i to je moja vrsta meditacije“, kaže nam Maja.

Ako zavirimo u Majin život, bar onaj na društvenim mrežama, videćemo da ona često putuje. Obožava da istražuje nova mesta, ali tu su i ona kojim bi se uvek rado vratila.

Maja Đurić Foto:Privatna arhiva

„Najlepše putovanje ove godine bio je Izrael, posetila sam Tel Aviv, Jerusalim i oaze na obali Mrtvog mora. Zaljubila sam se u tu neverovatnu zemlju. To putovanje bilo je toliko intenzivno iz više aspekata, da mi je delimično i promenilo život. Tamo ću se, sigurna sam, vratiti. Italija je uvek visoko pozicionirana na mojoj listi, jako se radujem odlasku na letovanje ili city break turi. Upravo sam se vratila iz Rima i Milana. Putanja ove godine bila je kao na filmu – od Jerusalima do Rima. Ali delić srca sam ostavila i na Amalfi obali i ostrvu Kapri, mada me nisu ostavili ravnodušnom ni Abu Dabi i Dubai. Volim da se upoznam sa tako različitim kulturama i svetovima“, priča Maja.

U današnje vreme, dosta je neverovatno hrabrih i snažnih žena, koje su spremne da postave određene ciljeve kako bi nastavile ispunjen i srećan život, i tim ženama Maja se divi.

„Apsolutno svim ženama koje se bore za sebe, brane svoj integritet i na putu do ciljeva nisu podlegle pritiscima ili uticajima sa strane i koje nisu odustale od svojih snova, divim se. Divim se svakoj ženi koja se ohrabri da napusti sve što je ne čini srećnom. Jer, najpotrebnije smo ipak prvo sebi.  Poslednjih nedelja videli smo koliko su žene u Srbiji neverovatno hrabre i odlučne da se bore protiv raznih demona koji se u našem društvu pojavljuju. Snažne poruke mladih žena koje smo mogli da čujemo posebno prethodnih nedelja na protestima pokazuju da naše vreme tek dolazi, a ja sam sigurna da ćemo se u tom vremenu bezrezervno podržavati, jer: ‘Žena je ženi drug’, poručila je Maja.

Maja Đurić Foto:Promo/N1

Tokom svih godina u ovom poslu, Maja se oslanja isključivo na rad, pored osmeha, koji tu da pomogne ako zatreba.

„Na lepotu se ne treba oslanjati, posebno ne u poslu. Može da pomogne, ali lepota sama po sebi je adut koji je kratkog roka. Oslanjam se na vredan rad, pripremu i vodim se pravilom da u datom momentu dam sve od sebe. I kada prepoznam iste vrednosti kod drugih ljudi, to me neverovatno motiviše i inspiriše da guram napred. A osmeh… E, to uvek može da pomogne“, priča nam Maja.

***

BONUS VIDEO: Haljina Blejk Lajvli je otelotvorila duh Njujorka na Met Gali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram