Ko su Srpkinje koje su harale svetskim modnim pistama

Poznati 05. jun 202211:32 > 11:56
Foto: Abrams/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia, Gil-Gonzalez Alain/ABACA / Abaca Press / Profimedia, PIXELFORMULA / Sipa Press / Profimedia

Nekada su dominirale modnom industrijom.

Ove lepotice su svojom harizmom i lepotom očarale modni svet, a na pistama su šetale rame uz rame sa nekim od najvećih imena među supermodelima.

Ivana Kukrić se poslednjih godina povukla iz javnosti i reflektore i modne piste je zamenila porodičnim životom.

Ona je osvajala modne piste noseći modele najvećih kreatora poput Valentina, Armanija, Versaća i Dolče i Gabane, a važila je za jednu od najuspešnijih srpskih manekenki.

Godinama je živela u Americi i gradila tamo svoju karijeru, ali je sada već neko vreme u skladom braku sa crnogorskim biznismenom Ivanom Bajkovićem sa kojim ima ćerku Hanu.

Jelena Ivanović je krajem devedesetih bila model na revijama čuvenih dizajnera Yves Saint Laurent, Amranija, Jean Paul Gaultier i modne kuće Dior, a svoje najveće modne uspehe je doživela 1997. i 1998. godine.

Jelena je udata za glumca Branislava Tomaševića sa kojim ima tri sina, a i danas je u svetu mode, samo sada sa druge strane – na čelu jedne velike agencije.

Ivana Stanković je takođe jedna od naših najuspešnijih manekenki.

Ona je godinama bila zaštitno lice Đorđa Armanije, a snimala je kampanje sa Brusom Vilisom i pistom hodala rame uz rame sa Naomi Kembel, Sindi Kraford, Kejt Mos i Klaudijom Šifer.

Ivana Stanković Foto: E-Stock

Od svoje 16. godine radila je u inostranstvu, a najveće uspehe postigla je u periodu od 1993. do 2003. godine.

Postala je prepoznatljiva po svojoj kratkoj kosi koju je ošišala zbog Đorđa Armanija, transformacijama i neverovatnoj energiji pred objektivom.

Mina Cvetković je supermodel novije generacije i zablistala je na Nedelji mode u Parizu noseći kreacije Šanel, Valentino, Versaće i Armani, a bila je i zaštitno lice za kampanje Đanfranko Fere.

Mina se od skoro na svojim društvenim mrežama pohvalila i time da je postala američka državljanka, a već godinama živi i radi u Njujorku.

Nataša Vojnović je krajem 1996. godine otišla u Ameriku i tamo je postala jedna od najplaćenijih i najuspešnijih supermodela i prva Srpkinja koje ja radila za Šanel, Karla Lagerfelda, Balensijagu, Dior i Fendi.

Modna industrija joj je godinama bila pod nogama, a njena harizma i lepota su očarale modne dizajnere pa je tako nizala editorijale za Guči, Luj Viton, Amrani i Valentino.

Foto: PIXELFORMULA / Sipa Press / Profimedia

Sa svoje 43. godine Nataša i dalje radi, ali sada joj je fokus više na nekim alternativnijim modnim kućama.

Svoju privatnost ljubomorno čuva od očiju javnosti, nema društvene mreže pa je prava retkost videti neku njenu fotografiju otkako je sve ređe viđamo na pistama na Nedeljama mode.

Vrtoglavi uspeh Đurđe Stojiljković je započeo na jednoj beogradskoj reviji gde ju je zapazio italijanski modni agent, i ona je  svojoj debitantskoj sezoni radila više od 60 revija.

Godine 2010. se slikala za Pirelijev kalendar, a nešto kasnije ju je francuski magazin Meri Kler proglasio muzom Žan Pol Gotjea.

Đurđa je radila revije za Dior, Hermes, Versaće, Pradu, Valentino i Dolče i Gabanu.

Reklamne kampanje je radila za modne kuće Živanši, Gotje, Albertu Fereti, a snimala je i editorijale i bila na naslovnim stranama nekih od najprestižnijih magazina.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram