Ko je Duda Buržujka – glumica koja je digla Srbiju na noge

Foto: Photo: A.H./ATAImages

Ukoliko ste čuli za Dudu Buržujku, verovatno ste na Instagramu slušali njen hit "Ženska uloga", a onda videli njeno ime u tabloidima. Ipak, vreme je da to zaboravite i otkrijete ko je umetnica koja se krije iza ovih reči.

Julija Petković iz Niša, poznatija kao Duda Buržujka, ostvaruje se u različitim oblastima umetnosti. Njeno primarno polje delovanja jeste gluma, budući da je završila glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali sve uspešnija je i u muzici. Numera koja ju je katapultirala među zvezda domaćeg interneta i žene koje pomeraju planine je pravo malo remek-delo.

Julija je autorka svih tekstova i muzike koje objavljuje pod svojim alter egom Duda Buržujka, a njeni nastupi su poput performansa. Aktivno vodi i Instagram stranicu Haikuzadanas, a pokušava da sebi i drugima razjasni ljude i pojave, a usput se bori protiv nametnutih klišea.

Nedavno je na portalu Zadovoljna.rs pomenuta u tekstu o ženama koje misle svojoj glavom, a njena pesma „Ženska uloga“ je do sad sakupila više od 10.000 lajkova i 600.000 pregleda.

Duda Buržujka u ovoj numeri na izvanredan način kroz ulogu glumice raskrinkava ulogu žene u našem društvu, a samo neke od žena koje je oduševila bile su Ida Prester i Milena Radulović.

„Ajmo ljudi, projekat je u pitanju.

Molim vas, koncentracija.

Snimaćemo film, ajde dajte tekst,

Neka budu svi muškarci, daj ženu za seks,

Daj još jednu i za šalter, jednu lepu – njoj brusthaler,

Neka čačka malo flerta, kao stoji nekog čeka.

Radnja, ajmo… ide radnja, odlično

Zdravo draga, igraš babu,

ne baš staru, kako kažu ono, ni za groblje ni za karu,

vešticu i zlu gataru.

Kostim kida, bravo, bravo,

nema sumnje, bićeš vešta, mislim,

ono tvoje oči drama, nema tu ni puno teksta,

ajmo radnja, može radnja…

Ajde ti si njemu žena, takve role njemu žena da,

žena jedan gunđa sere,

kaži neću da ti perem,

kaži decu i ne viđaš, a s onom se kurvom viđaš…“

Zahvaljujući ovim maestralnim stihovima Duda Buržujka je doživela pik na domaćim mrežama. Paralelno sa tim doživela je još jedan zenit.

Kako kod nas obično biva, ova talentovana i kreativna žena prošla je kroz „toplog zeca“ – ni kriva ni dužna. Nju su neki tabloidi razapeli jer je lažno optužene da se krije iza profila Biljanicaa na društvenoj mreži X. Juliji su ubrzo počele da stižu i pretnje. Povodom ovih objava u medijima i targetiranja, oglasila se i sama Julija na Fejsbuku, gde je navela da se zbog tuđih objava na platformi X, a koje su tendenciozno preneli tabloidi, njene slike sada dele uz problematične izjave sa pomenutog naloga, sa kojima, kako kaže, ona nema nikakve veze.

U svojoj izjavi, Julija Petković navodi da je od 21. januara, bez prestanka, izložena zastrašivanju, uvredama i pretnjama na internetu, zbog čega je podnela prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

„Osećam se uznemireno i nebezbedno zbog širenja ove neistine, targetiranja, zastrašivanja i nasilja koje proživljavam poslednjih dana”, napisala je Julija u objavi na Fejsbuku i Instagramu.

A zapravo – Duda Buržujka je duhovita umetnica koja na svojim platformama širi smisao. Kako je ispričala u intevjuu za portal Oblakoder, njen alter ego potiče iz kultnog domaćeg filma „Mi nismo anđeli“ Srđana Dragojevića, a to ime se teško zaboravlja. Kaže da je to pokrenula njena kuma sentencom „sećaš se one žurke kod Dude Buržujke“ i to kad je Julija prvi put puštala muziku.

Julija na Instagramu vodi starnicu Haikuzadanas – ili haiku za danas – što je zapravo interna šala sa polovnim mudrostima i pristup da ne mora sve da se shvati preozbiljno, da možeš da se zezaš sa svakim premudrim savetom i životnom motivaciom, koji obično previše uozbilje stvari.

*

*

*

Kaže da njena muzika nema žanra, da joj je fokus na tekstovima, te da neki njen nastup doživljavaju kao kabare – što, opet, nije.

Duda Buržujka je žena improvizacije – glumica koja voli reči, priču, tekst. Kaže da joj je tekst najbitniji, dok za svoju muziku kaže da ljude podseća na nekakav kemp – što bi u prevodu bilo treš ili krš. Kaže da bi taj žanr i mogla da prihvati, druge i ne baš.

I ta njena „treš muzika“ je mnogo iznad blata u koje su pokušali da je uvuku.

BONUS VIDEO:


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram