Kletva porodice Geti – toliko jeziva da se stalno prepričava

Foto: Veeren Ramsamy-Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia, RICHARD YOUNG / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naftni tajkun Džin Pol Geti vadio je naftu na Bliskom istoku i tako zaradio bogatstvo od više milijardi dolara, za čitave generacije. Nekada je bio najbogatiji čovek na svetu. Ali nezamislivo bogatstvo porodice došlo je po visokoj ceni, sa nizom razornih tragedija, poznatih kao „prokletstvo porodice Geti“.

Porodica Geti je jedna od najfascinantnijih na svetu. Poznati su po mnogim stvarima: nafti, poslovima, ogromnom bogatstvu, ali, što je najintrigantnije, po nizu tragičnih incidenata.

Džon Gilbert Geti je poslednja žrtva „kletve“ koja prati potomke naftnog barona Žan-Pola Getija. Džon Gilbert (52) je pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u novembru 2020. godine, a iza sebe je ostavio 26-godišnju ćerku Ajvi i braću Pitera i Bilija.

Njihov treći brat Endru je umro 2014. godine, a njihova majka En je preminula na vrhuncu pandemije u septembru 2020.

Droga je generacijama razarala porodicu tajkuna. Rođak Džona Gilberta, Džon Pol Geti III, ostao je invalid nakon što ga je kidnapovanje odvelo na užasan put ispunjen drogom i alkoholom 1970-ih. Bio je teško hendikepiran do kraja života.

Kako je sve počelo?

Tajkun cicija

Naftni magnat Džin Pol je takođe bio ozloglašen ženskaroš, što je bilo razočarenje za njegove konzervativne, hrišćanske roditelje. Imao je tendenciju da napada tinejdžerke, oženi ih, napravi im dete, a onda ih ignoriše dok ne odu. Od svoje četiri žene imao je ukupno pet sinova.

Bez obzira koliko se obogatio, bio je poznat po tome što je štedeo novac kad god je mogao. Neki bi ga mogli nazvati cicijom, s obzirom na to da je pokušao da ispregovara otkupninu za otmicu svog unuka u Italiji 1973. godine.

Njegova peta supruga Tedi je u svojim memoarima objasnila kako ju je Geti kritikovao da je potrošila previše novca na lečenje njihovog šestogodišnjeg sina Timija, koji je oslepeo od tumora na mozgu, pre nego što je preminuo sa 12 godina. Geti umro od srčane insuficijencije u Gilfordu.

Nesrećni sinovi

Gordon Geti je četvrto dete Džina Pola, od njegove četvrte žene En Rork. Bio je biznismen, investitor, filantrop i kompozitor. On je takođe imao tajnu drugu porodicu.

Uprkos svom tom novcu, nije imao lak život. Gordon je izgubio dva brata: jednog od predoziranja drogom, a drugog od raka. Njegova snaja umrla je od predoziranja heroinom.

Godine 1999. ispostavilo se da Gordon zapravo ima tri mlađe ćerke iz tajne afere sa ženom po imenu Sintija Bek. Vest je bila šokantna i poražavajuća za sve uključene.

Pol Geti mlađi je bio treći od pet sinova Getija starijeg sa njegovom suprugom En Rork. Rođen u jednoj od najbogatijih porodica na svetu, bio je filantrop i kolekcionar knjiga.

Njegova druga žena bila je holandska glumica po imenu Talita Pol. Nažalost, umrla je od predoziranja heroinom 1971. godine.

Zloglasna otmica

Džon Pol Geti III je sin Pola Getija mlađeg i njegove prve supruge, Abigejl Haris. Njega su pomešali sa Mikom Džegerom i kidnapovnali.

Njegov deda je oklevao da plati otkupninu od 17 miliona dolara. Njegov argument je bio da će njegovih ostalih 13 unuka biti na meti ako plati.

Na kraju je dogovorio isplatu od 2,2 miliona dolara nakon što je odsečeno uvo njegovog unuka poslato u novine. Pet meseci nakon otmice, Džon je konačno pušten, ali je patio od posttraumatskog poremećaha, što je rezultiralo doživotnom zavisnošću od droge i alkohola.

On se predozirao i doživeo moždani udar, zbog čega je postao kvadriplegičar, delimično slep i nije mogao da govori. Umro je 2011. godine u 54. godini.

Poslednje žrtve

Džon Gilbert Geti je dete Gordona Getija i En Gilbert. Nažalost, postao je žrtva porodične kletve i umro u 52. godini. Pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Teksasu 20. novembra 2020. Imao je karijeru muzičara.

Kada je Džon Gilbert Geti pronađen mrtav, zvanični uzrok smrti nije naveden. Naknadno je otkriveno da je umro od slučajnog predoziranja fentanilom.

Drugi od četiri sina Gordona Getija sa suprugom En je Endru Rork Geti. Naslednik nafte bio je biznismen, filmski reditelj i filantrop. On je postao žrtva porodične kletve Getti 2014. godine kada je umro od predoziranja u neslavnoj dobi od 27 godina.

***

Bonus video: Maler dana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram