Kako je živeo Tito – ispričano kroz 10 prelepih prizora

Poznati 06. sep 202014:55 > 12. maj 2021 17:13
Tito
Kraljica Elizabeta i Josip Broz Tito; Foto: AFP / AFP / Profimedia

Josip Broz Tito bio je doživotni i jedini predsednik SFR Jugoslavije. Družio se s ljudima koji su stvarali istoriju sveta, a u zemlji u kojoj je "sve bilo njegovo i ništa nije bilo njegovo" živeo je kao Bog - u proleće na Bledu, leti na Brionima ili jahtama duž primorja, a od jeseni u vili na Dedinju u Beogradu.

Bar nam iz današnje perspektive tako deluje, a tu su i fotografije koje svedoče o Titovom „umeću življenja“. Neki su ga opisivali kao „neustrašivog diva koji je došao iz narodne bajke“.

Međutim, kad malo bolje pogledamo, on je voleo iste stvari kao i mi, kao i svako drugi. Samo je u njima uživao na malo drugačijem nivou.

Na primer, uživao je u društvu lepih žena. Mi mislimo na devojke iz kraja, a on na Sofiju Loren, Elizabet Tejlor i druge filmske dive s kojima je imao priliku da se druži, a koje i danas važe za ikone lepote.

Svi volimo da se uhvatimo za ruke i zaigramo. Kolce, na primer, na nekoj svadbi, veselju, možda pred Skupštinom? I Tito je voleo kolo. S tim što je on igrao sa stanovnicima svih republika bivše Juge.

Romantična šetnja kroz grad s voljenom osobom je, doduše, bila gotovo nemoguća, jer bi uvek bili okruženi gomilom ljudi.

Međutim, i Tito bi nekad jednostavno hteo da se osami i čita knjigu u miru – i mogao je, ne smeta njemu škljocanje fotoaparata.

„Poziranje ja ne volim, a i naš narod više voli jednostavnost“, rekao je jednom prilikom.

I njegov život jeste bio tako jednostavan. Voleo je da putuje, ali najviše je voleo kad dođe kući, toplom domu.

Imao je svoje hobije.

Bavio se sportovima – omiljeni mu je bio krstarenje jahtom po Istri.

Kad smo već kod mora i letovanja, i Tito je voleo da svrati u Crnu Goru, ali možete samo da zamislite kako bi nam se smejao da vidi kako danas muljamo s PCR testovima kako bismo eventualno uboli produženi vikend na Jadranu.

S druge strane, Tito, za razliku od nas, nije imao problem s tim da celo leto provede u svojoj baštici. Ostrvo Vanga i danas važi za „Titov skriveni raj“.

Na kraju, za razliku od nas, u svaku novu godinu ulazio je sa stilom, bez teških misli o budućnosti, bez strahova. Tako je dočekao i 1980.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram