Kako je biti feministkinja na Kosovu – priča provokativne umetnice

Foto: Instagram/zake_prelvukaj

"Pionirka feminističke umetnosti na Balkanu."

Zake Prelvukaj, rođena 1961. je multidisciplinarna umetnica i profesorka slikarstva iz Prištine. Prelvukaj je izlagala svoje radove u brojnim nacionalnim i međunarodnim galerijama, među kojima su Nacionalni muzej žena u umetnosti u Vašingtonu i Nacionalna galerija Kosova.

Držala je predavanja na fakultetima i kulturnim institucijama u različitim zemljama a 2010. postala je redovni profesor slikarstva na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini, gde živi i radi.

Odrasla je u umetničkoj porodici pa se to odrazilo i na njen umetnički rad.

„Umetnošću se bavim jer me je sve što je vezano za umetnost uvek izazivalo i impresioniralo. Bila sam dete kada je moj brat bio u srednjoj umetničkoj školi u Peći. Knjige koje je posedovao, spisi i umetnička dela koja je napravio utisnuti su u moj um kao slike. Na neki način i moj brat mi je bio profesor, vrlo rano me je naučio da slikam. Odrastala sam uz biblioteku prepunu umetnosti i knjiga iz opšte kulture i bila sam strastvena za film i književnost“, izjavila je Zake Prelvukaj.

Diplomirala je 1991. godine na Fakultetu umetnosti u Prištini i dve godine nakon diplomiranja zaposlila se kao predavač.

„Tokom 1990-ih godina na Kosovu je bilo dosta previranja i uspostavljen je paralelni državni sistem. U to vreme je uzela maha umetnost pobune i umetnici su uvek bili opozicija. Razvio se snažan osećaj otpora, a motivi koji su razrađivani tih godina bili su kritika sistema i poziv na podizanje svesti. Istovremeno, istraživala sam kulturnu baštinu, katakombe, karte, simbole, različite crkvene murale, freske, koliko sam mogla“, kaže Zake.

Zatvaranjem Umetničke galerije u Prištini devedesetih, počelo je otvaranje improvizovanih kafe-galerija.

„Kao umetnici tog vremena, moja generacija je nastojala da ostavi trag u kosovskoj umetnosti, iako je mnogo toga bila uslovljena političkom situacijom. Biti umetnik nije bilo lako, naprotiv, bilo je veoma teško. Čak i tokom tog preokreta tih godina, počelo je da me intrigira ono što se smatralo tabuom, posebno za ljude na Kosovu.“

U intervjuu za Karakter pričala je o položaju žene danas na Kosovu, a i šire.

„Biti žena stvaralac u našem okruženju nije lako. Inače, radila sam dosta na svojim veoma provokativnim temama kojima sam možda rizikovala svoj status u društvu, jer cilj mi je bio da ispoljim tabu-teme koje do tada nisu bile obrađene u našem regionu. Na primer, kao što je izvedba performansa My Body a Brush, Sexhibition itd. Mislim da danas stvari stoje bolje i na Kosovu i na Balkanu što se tiče položaja i uloge žena, jer tehnologija je prodrla duboko u naš život, pa se nađe lakši način traženja zahteva za njihovo sprovođenje u svakodnevnom životu, uprkos ekonomskim i političkim preprekama.“

Zake se često može videti u društvu poznatih poput poznate pevačice Dua Lipe, a na Instagramu ima fotografiju sa Bilom Klintonom.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram