Jeziva priča o pedofiliji iza kultnog filma Lika Besona

Poznati 15. dec 202115:01 > 16:27
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Lik Beson je proslavljeni francuski reditelj, koji stoji iza filmskog klasika "Profesionalac". Međutim, uznemirujući detalji iz njegove biografije, o vezama s maloletnim devojkama, nisu toliko poznati. Na jezivu istoriju njegovih odnosa podsetio je Tviter.

Prenosimo thread „Women’s Voices“ u celosti.

Lik Beson je upoznao Majven Le Besko kada je imala 12 godina. Venčali su se kada je ona imala samo 15 godina, a rodila je njihovo dete sa 16.

Film „Profesionalac“ je zasnovan na njihovoj vezi. Beson je napustio Majven tri godine kasnije zbog Mile Jovovič tokom snimanja filma „Peti element“. Mila je imala 19 godina.

„Za mnoge, ljubavna priča između 16-godišnje devojke i 20 godina starijeg muškarca, danas je mogla da bude kritikovana… Ta priča, da smo je danas doživeli, bila bi drugačija. Mislim da bi to bilo mnogo više u medijima nego što je bilo. Kada se setim naše priče i koliko sam imala godina, kažem sebi da je to luda stvar“, rekla je o braku sa režiserom Majven.

Ona je otkrila i posebno užasnu rečenicu koju joj je Lik rekao u vreme njihovog razvoda: „Kada me je napustio rekao mi je da nemam pravo telo za njega“.

Originalna verzija „Profesionalca“ imala je scene koje prikazuju 12-godišnju Matildu veoma seksualno, dok zavodi Leona. Te scene su isečene iz američkog izdanja jer su loše prošle kod publike na probnom prikazivanju, ali su uključene u evropsko izdanje iz 1996. godine.

Kada je film probno prikazan u Los Anđelesu, uključivao je scenu u kojoj Matilda traži od Leona da joj bude ljubavnik. Međutim, publici je bilo krajnje neprijatno i počeli su da se nervozno da smeju. Film je na projekciji dobio užasne ocene, a Beson je izbacio te scene za prikazivanje u bioskopima.

Taj film je takođe bio debi Natali Portman na filmu. Imala je 11 godina kada je dobila ulogu.

Sa 13 godina primila je mejlove u kojima su joj pisali kako maštaju da je siluju. Lokalna radio stanica je započela odbrojavanje do njenog 18. rođendana, kada će biti „legalna“.

Roditelji Natali Portman zahtevali su brojne promene u scenariju zbog seksualnog sadržaja.

Lik Beson nikada nije javno osuđen zbog braka i trudnoće maloletne Majven. U decembru su višestruke optužbe za silovanje protiv njega odbačene.

Holandska glumica Sand Van Roj i još osam žena izjavile su da ih je Beson napadao ili maltretirao tokom godina.

Francuska (kao i većina sveta) ima dugu istoriju dečjih brakova, posebno među „intelektualnom elitom“.

Francuski intelektualac ​​Mišel Fuko je razotkriven kao serijski seksualni zlostavljač dece, pedofil koji je silovao arapsku decu dok je živeo u Tunisu kasnih 1960-ih. Teoretičari društvenih nauka i dalje često citiraju njegov rad.

Prošle godine, francuski pisac Gabrijel Maknef našao se pod istragom zbog pedofilije. Decenijama je bio slavljen po tome što je otvoreno govorio o uhođenju tinejdžerki ispred škola u Parizu i seksualnom kontaktu sa dečacima na Filipinima.

Kada je Frančeska Gi tražila izdavače knjige u kojoj opisuje kako je, kao tinejdžerka, bila namamljena u toksičnu vezu sa piscem, koji je tada bio 20 godina stariji od nje, bila je isključena iz industrije i morala je da sama da je objavi.

Ranije ove godine, širom Francuske izbili su protesti nakon što je jedna žena izjavila da ju je silovalo 20 vatrogasaca kad je imala između 13 i 15 godina. Francuski sudovi presudili su da vatrogasci treba da budu optuženi za lakši prekršaj – „seksualni napad bez nasilja, prinude, pretnje ili iznenađenja“, sa maksimalnom zatvorskom kaznom od sedam godina, a ne za silovanje.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram