Iznenađujuća biografija Marijane Mateus

marijana mateus
Foto: VOLKER DORNBERGER / AFP / Profimedia; Instagram/marijanamateus; Antonio Ahel/ATAImages; Zoran Lončarevićč

Detalji iz njenog života koji mnogima nisu poznati.

Marijana Mateus je modna kreatorka, poslovna žena i bivša manekenka, rođena 1971. godine u Vrbasu.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

„Bilo je divno odrastati u Vrbasu, ali sam već sa 10 godina bila svesna da će mi rodni grad biti samo usputna stanica. Razlikovala sam se od drugih jer sam uvek znala šta hoću i imala sam jasno definisane ciljeve. Leti sam volela da odlazim u selo puno trešanja. Tridesetak kilometara od Vrbasa, u Liparu, živeli su moji baka i deka. Imali su mnogo domaćih životinja, konje, krave, koze, svinje i kokoške“, kazala je u intervjuu za Story.rs.

Još kao devojčica razvila je ljubav ka modi, majka ju je često vodila na revije u Beograd.

„Tada bi me doterala, napravila mi kikice, obukla teget pantalone i belu košulju, a potom bi naš čuveni ritual mogao da počne. Beograd je tada za mene bio centar svemira. Stizale smo prvim jutarnjim vozom, a vraćale se poslednjim. Taj grad bio je duhovna hrana i mentalna injekcija za nas obe“.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Tokom odrastanja živela je u Njujorku gde je pohađala srednju poslovnu školu. Par godina kasnije upisuje i završava Akademiju umetnosti u Londonu. Povrh toga, diplomirala je i pedagogiju,piše biografija.org.

Dakle,Marijana je završila dva fakulteta i kao jako mlada pokrenula svoj biznis.

Karijeru je započela tokom 1990. kada je osnovala lanac prodavnica obuće. Kompaniju je uspešno vodila od 1990. do 1996. Godine 2003. otvara svoj prvi butik ekskluzivne odeće u Budimpešti, a zatim i drugi 2007. u Salcburgu u Austriji. Pre desetak godina osnovala je svoju modnu liniju i izdala prvu novelu. Osnovala je i firmu koja se bavi korporativnim identitetima i dizajnom poslovne odeće i uniformi. Jedan od njenih novijih poslovnih projekata je linija ekskluzivne i luksuzne odeće namenjene tržištu Velike Britanije.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Bila je udata za preduzetnika Miodraga Kostića sa kojim ima troje dece. Pričala je o tome kako je njihova veza počela.

„Posle mesec dan zabavljanja on je i dalje vodio dvostruki život. Još je imao obavezu prema svojoj devojci, ali je sa mnom provodio više vremena. Budući da mi je bilo stalo do njega, suočila sam se sa činjenicom da ima verenicu, a ja nepunih 17 godina. Nije mi se činilo da ne zna šta će, ali nije ni mogao odmah da joj kaže, pa sam odlučila da stvar preuzmem u svoje ruke. Prilika mi se ukazala kada je jedne večeri rekao da mora da ode na neki poslovni sastanak. To nedeljno veče bio je jedini put da nekog muškarca jurim i proveravam. Ispratila sam ga smireno i odlučno, a onda sam zajedno sa drugaricom otišla na mesto zločina. Bila sam sigurna da je sa verenicom u tada najpoznatijem gradskom kafiću. Ja, vredan đak, štreberka koje je želela da postane stomatolog, našla sam se ispred kafića i videla ih oslonjene na njegov motor. Ona je bila okrenuta leđima, u zelenom šetland džemperu, Carera farmericama i zelenim špagericama koje su tada bile hit. On je stajao pored nje, ali je nije ni grlio ni ljubio. Svađali su se pred prepunim kafićem, odakle sam osećala prećutnu podršku jer su mnogi znali da se viđa sa obema. Kada me je ugledao, Kole je pobeleo i oboje ih je zapanjila moja drskost.“

Tada je, kako se prisetila, svog momka ostavila u nebranom grožđu pred verenicom, a već sutradan on je javno šetao kroz Novi Sad upravo sa Marijanom. Ubrzo joj se desila i prva trudnoća i nije se dvoumila da li da postane majka, ili da nastavi studije.

U braku je bila i sa poznatim nemačkim fudbalerom Lotarom Mateusom.

„Umeo je da me osvaja. Slao je divne poruke pune topline. Uvek se pojavljivao sa mnogo cveća i u moj život je ulazio tiho. Znao je da posle jutarnjeg treninga sedne u kola, dođe kod mene u Budimpeštu i sutradan se vrati u Beograd. Jednom mi je doneo jabuku, krušku i bananu, kako bi me naterao da živim zdravije. Tvrdio je da se zaljubio na prvi pogled, bio je neposredan, ljubazan i duhovit. Na jednom ručku, na Kalemegdanskoj terasi, osetila sam da se u meni iznenada budi ljubav i poželela da taj muškarac bude samo moj. Naš prvi poljubac pao je u Budimpešti, ispred mog omiljenog restorana, a ja sam tek prilikom našeg prvog zajedničkog pojavljivanja shvatila značaj njegovog imena.“

Nakon nekoliko meseci zabavljanja Lotar ju je zaprosio u helikopteru iznad Menhetna, a venčali su se 27. novembra 2003. na partiju priređenom u jednoj beogradskoj vili.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Marijana govori pet jezika: srpski, engleski, italijanski, mađarski i nemački. Živi na više lokacija, a trenutne adrese su joj London, Budimpešta i Beograd.

A malo ko zna da se iza njenog karakterističnog osmeha kriju neki veoma teški životni momenti i velika borba za zdravlje.

„Posle svih tih putovanja, prijema, intenzivnog vrtoglavog života koji smo vodili, počelo je da puca po šavovima. Ne bih se toliko umorila od svega da se nisam uželela sebe i davanja sebe nekim drugim ljudima, a ne samo njemu. Nešto malo pre razvoda mi je između jajnika i debelog creva dijagnostifikovan ogroman tumor za koji se do operacije nije znalo da li je maligni. Tada sam prvi put shvatila koliko sam stresan život imala sa Lotarom Mateusom. Bolest me je naterala na preispitivanje i nametala mi pitanje da li ga i dalje volim. Ako ne, zbog čega ta mesečna apanaža i finansijska sigurnost koju mi je pružao treba da bude jedina važna stvar u mom životu“, pitala se Marijana, koja je pred razvod operisana u Salcburgu.

Šest nedelja je živela sa saznanjem da je čeka ozbiljna i teška operacija.

„Nikada u životu nisam bila toliko slaba, ali sam sve stoički izdržala. Imala sam divnog doktora, sjajnu negu i mnogo sreće da je sve dobro prošlo. Kada su videli u kakvoj je fazi tumor, rekli su mi sa stoprocentnom sigurnošću da neće biti nikakvih zračenja i da će se sve povući samo od sebe“, kaže Marijana.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Onda je došlo vreme da konačno uživa.

„Najzad mogu da živim onako kako želim i da se zabavljam s kim god poželim“, zaključuje Marijana i dodaje da je jedini njen moto – život nema reprizu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram