Holivudski zavodnik preskočio dodelu Oskara da ne sretne bivšu

dodela oskara
Foto: A.M.P.A.S. / PictureLux / Profimedia

Navodno nije želeo da je vidi.

Dodela Oskara najvažniji je događaj godine u filmskoj industriji, pa nije iznenađujuće da na ovoj ceremoniji viđamo najveće face Holivuda u njihovim najboljim izdanjima, ali ove godine je odjeknulo odsustvo dva velika imena iz sveta filma.

U pitanju su glumac Vil Smit, koji nije smeo da dođe na proslavu budući da mu je, nakon prošlogodišnjeg napada na voditelja Krisa Roka, to zabranjeno na deset godina, i megaslavni Tom Kruz čije je odsutstvo privuklo puno pažnje budući da je njegov film ‘Top Gun: Maverick’ dobio šest nominacija.

Prema pisanju Daily Maila, Kruz nije hteo da se pojavi na dodeli Oskara iz vrlo bizarnog razloga. Naime, izvori bliski glumcu tvrde da je Tom izbegao da prisustvuje ceremoniji da ne bi morao da sretne svoju bivšu suprugu Nikol Kidman od koje se razveo pre čak 20 godina.

„Tom nije bio tamo jer je ona bila tamo, a on nije želeo da naleti na nju“, tvrdi jedan od izvora blizak Kruzu, dok je iz drugog izvora došla informacija da njegov izostanak nije bio lične prirode, već mu se navodno nije uklapao u raspored, prenosi story.hr.

Nakon razvoda Tom Kruz i Nikol Kidman godinama nisu bili viđeni na istim događanjima, a ona je na dodelu Oskara došla u pratnji supruga, muzičara Kita Urbana.

Inače, Nikol i Tom bili su u braku 11 godina i to je ujedno najduži od njegova tri braka (pre Nikol je bio s glumicom Mimi Rodžers, a nakon Nikol s Kejti Holms). Zajedno su usvojili dvoje dece, a budući da su bili jedan od najpoznatijih parova u Holivudu, njihov razvod je iznenadio mnoge.

Oni sami o razvodu ne govore, ali dugo se nagađa da je do razvoda došlo jer Nikol više nije mogla da trpi sve veći pritisak Sajentološke crkve kojoj je Tom pripadao i vodila je bitku za svoje mentalno zdravlje.

Kruz je uključio njihovu decu u ozloglašeni kult i preselili su se kod njega. Uspeo je da ih okrene protiv Kidman, što ona nikako nije mogla da promijeni, iako se trudila godinama. Koliko je cela situacija postala ozbiljna, govori i to što njihova ćerka nije razgovarala s Nikol čak 20 godina.

U novoj knjizi bivšeg visokopozicioniranog člana Sajentološke crkve Majka Rajndera ‘A Billion Years: My Escape From a Life in the Highest Ranks of Scientology’ procurili su i neki detalji o odnosu Toma i Nikol u svjetlu njegove predanosti sekti.

Naime, Rajnder piše da je Tom Kruz počeo da se povlači iz sajentologije dok je 1997. s Nikol snimao film Širom zatvorenih očiju. Navodi da je glumac počeo da ignoriše pozive čelnika crkve, Dejvida Miskevidža što se dotičnom, naravno, nimalo nije svidelo.

On je tad, ne nameravajući da dopusti da mu isklizne jedna od najvećih svetskih zvezda, u London, gde se snimao film, poslao crkvenog izvršnog direktora Martija Ratbruna da s Tomom napravi takozvanu reviziju, odnosno process kroz koji se subjekat provodi kroz događaje iz njegovog života da bi se rešio negativnosti i postigao nov nivo ‘jasnoće’.

U knjizi se navodi da se tako Kruz ‘polako vratio natrag u svet sajentologije’, ali ovo je, navodno, ‘stvorilo distancu između Toma i Nikol’. Glumicu je suprug ranije pokušavao da uvuče u sajentologiju, ali ona ‘nikad nije izrazila želju da se pridruži crkvi ili nauči nešto o njoj’. Tu nije pomogla ni činjenica da je Nikolin otac psihijatar, dok se sajentologija protivi psihijatrijskom lečenju.

‘Da nije bila supruga Toma Kruza, već bi joj njena porodična povezanost sa psihijatrijom onemogućila da učestvuje’, navodi Rajnder.

Čelnike crkve je, piše on, brinuo uticaj koji je Nikol Kidman imala na njihovu najslavniju zvezdu, pa su je čak špijunirali i prisluškivali njene telefonske razgovore.

Ali verovatno najteži i najbolniji udarac koji su uspeli da zadaju Nikol je činjenica da su protiv nje, piše Rajnder, okrenuli njenu i Tomovu usvojenu decu. Uzeli su ih pod svoje i indoktrinirali teorijom L. Rona Hubarda, o takozvanim supresivnim osobama. Prema učenju sajentologije, supresivna osoba je neko ko se smatra neprijateljem crkve i ko se mora utišati ili uništiti.

‘Kad su se Tom i Nikol razveli, Miskevidž je bio srećan što Nikolin ‘negativni uticaj’ više nije Toma odvlačio od sekte. Nakon razvoda Kruz je postao javni promoter i zagovornik sajentologije i Miskevidža’, zaključio je Rajnder.

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram