Gde je nestala „čedna prostitutka“ Savka iz Sivog doma

Foto: Screenshot

Kako danas izgleda glumica Željka Cvjetan?

Nevinog i čednog izraza lica, Željka Cvjetan igrala je Savku, devojku mračne prošlosti koja sazreva u kazneno-popravnom domu u popularnoj seriji Sivi dom.

„Ta Savka ima tu crtu samo što je mnogo grublja, mnogo neumerenija, složenija. Došla je u dom zato što je bila prostitutka i narkomanka. Ona je jedna od onih, kako bih ja nazvala, čednih prostitutki, od onih koje imaju dobru dušu i koje su toliko naivne da ih neki dasa iskoristi, pa otputuje u inostranstvo sa gomilom para u džepu, a one propadnu“, kazala je Željka za Yugopapir daleke 1985. kada je serija emitovana.

Željka Cvjetan Gortinski rođena je u Beogradu 5. jun 1963. Devojka od dvadesetak godina postala je zvezda posle Sivog doma i proslavila se na filmu i pozorištu, i kod nas i u Americi.

Prethodno je završila Dvanaestu beogradsku gimnaziju. Nakon toga je paralelno konkurisala za Filološki fakultet i Fakultet dramskih umetnosti. Primljena je na oba, ali je ljubav prema glumi prevagnula. Diplomirala je glumu na FDU u Beogradu 1984. Svoju profesionalnu karijeru započela je još na drugoj godini studija kao glumica u mnogim scenskim, filmskim, radio i televizijskim produkcijama. Bila je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. Sarađivala je sa nekim od najvećih režisera u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Osim u Sivom domu, igrala je i u uspešnim TV serijama Zaboravljeni, Portret Ilije Pevca, kao i u filmovima, Oktoberfest, Igmanski marš.

Željka je nizala uspehe, a onda je sa porodicom u julu 1991. godine otišla u Los Anđeles. Tamo je otišla na odmor, ali razočarana dešavanjima u Jugoslaviji ostaje tamo da živi.

Zaposlila se prvo kao konobarica, da bi kasnije usavršila školovanje i 1997. godine magistrirala pozorišnu umetnost na Kalifornijskom državnom univerzitetu.

Bila je asistentkinja na Američkoj glumačkoj akademiji, radila kao prevodilac i profesor srpskog jezika.

Udata je za filmskog direktora fotografije Borisa Gortinskog sa kojim ima ćerku Ninu i sina Marka.

U SAD je, između ostalog, glumila u seriji Judging Amy i filmovima War of the Angels i Robbery Homicide Division.

Danas Željka (59) živi i radi u Los Anđelesu. Zaposlena u „Univerzal studiju“ na postprodukciji filmova.

BONUS VIDEO: MONIKA BELUČI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram