(FOTO) Angela Merkel na plaži izgleda kao sav normalan svet

Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Angela Merkel, jedna od najmoćnijih žena sveta, nedavno je posetila Srbiju, i to baš pre završetka blistave političke karijere. Brojni mediji sada se osvrću na retrospektivu njene "vladavine" tokom koje je pokazala mudrost i istrajnost tipične za jake liderke. Nedavno su isplivale i fotografije koje pokazuju kako je moćna Nemica izgledala u mladosti, ali i kako izgleda i šta radi u slobodno vreme.

Angela je postala prva žena na čelu Nemačke 2005. godine, kada ajfon još uvek nije bio lansiran. Ostala je na tom mestu u narednim godinama, u kojima se svet ubrzano menjao – ali je njena politička karijera bila nepoljuljana i stabilna.

Možda tome doprinosi i činjenica da ova moćna žena slobodno vreme provodi kao sav normalan svet – bez ekstravagantnih hobija. Baš kao svi mi, ona ponekad pliva, ide u šetnje, na skijanje i bavi se nordijskim hodanjem.

Foto: MARIO LAPORTA / AFP / Profimedia
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Rođena je u Istočnoj Nemačkoj, a bila je odlična studentkinja sa strašću prema ruskom jeziku i sovjetskoj kulturi.

Nakon što je doktorirala u Berlinu, Merkel je radila kao kvantna hemičarka na Istočnonemačkoj akademiji nauka. Bivše kolege su „Kasi“, kako joj je bio nadimak, opisali kao stidljivu i vrednu. Primetili su da je uvek tražila najpouzdanije podatke.

Foto: Bogumil Jeziorski / AFP / Profimedia

Imala je 35 godina kada je pao Berlinski zid. Kada je komunistički režim postao prošlost, uplovila je u politiku, i jako brzo postala bliska s Helmutom Kolom, koji je bio na čelu njene sada moćne Hrišćanske demokratske unije (CDU).

Kada je Kol postao upetljan u malverzacijski skandal, nije oklevala da mu okrene leđa. Iako je bila tiha, njena moć je postajala sve očiglednija, tvrde njeni biografi.

Foto: ERWIN ELSNER / AFP / Profimedia

Polako se pela ka vrhu, a kada je došla na čelo Nemačke, usledila je misija da transformiše zemlju u svetsku silu koja je danas.

Od krize u evrozoni, do nuklearne katastrofe u Fukušimi, preko evropske migracijske krize i pandemije koronavirusa – Merkelova je stekla reputaciju nepogrešivog i oštroumnog kriznog menadžera i roditeljske ličnosti nacije, pa ima i nadimak „Mutti“, što na nemačkom znači „mama“.

Foto: MARTIN GERTEN / AFP / Profimedia

Nedavno se ova moćna žena javno deklarisala kao feministkinja.

„U suštini, radi se o činjenici da su muškarci i žene jednaki, u smislu učešća u društvu i uopšte u životu. I u tom smislu mogu reći: ‘Da, ja sam feministkinja'“, rekla je novinarima.

Foto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Nemačka i EU definitivno neće biti isti nakon njenog povlačenja iz politike, a analitičari prognoziraju da će je istorija zapamtiti kao jednu od najuspešnijih žena vladarki, koja je uspela da ima minimalno skandala u svojoj karijeri.

***

Bonus video: Vilhelmštajn – najlepše ostrvo u Nemačkoj idealno za venčanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram