Film koji žene obožavaju i citiraju inspirisan je najluđim tajkunskim razvodom

Foto: John Barrett / Zuma Press / Profimedia

"Nemojte da se ljutite, samo mu sve uzmite."

Ivana Tramp, koja je u četvrtak pronađena mrtva u 73. godini u svom stanu u Njujorku, verovatno je bila jedna od najpoznatijih razvedenih žena na svetu, zahvaljujući svom haotičnom rastanku ranih 1990-ih od tajkuna za nekretnine Donalda Trampa.

Ivana je postala ikona sama po sebi kada je svoj razvod pretvorila u sjaj na platnu – sa nezaboravnim pojavljivanjem u filmu „Klub prvih žena“ iz 1996, koji je i bio inspirisan ovom brakorazvodnom pričom.

„Ne ljutite se, uzmite sve“, ponosno poručuje Ivana, glumeći samu sebe, glavnim junakinjama filma.

Ivana i Donald venčali su se 1977. godine, devet meseci nakon upoznavanja, i u braku su dobili troje dece — Donalda mlađeg, Ivanku i Erika — pre nego što je njihova veza počela da se raspliće više od decenije kasnije, što su mediji širom sveta budno pratili. U Njujorku su se detalji o razvodu sa visokim ulozima pojavljivali na naslovnim stranama tabloidnih dnevnih listova 11 dana zaredom. Trač kolumnistkinja Liz Smit mesecima je pisala o kraju braka Trampovih. Naslovna strana People magazina o razvodu iz februara 1990. nosila je naslov „Tramp protiv Trampa: Eksplozija od milijardu dolara“.

„Mogu samo da odmahnem glavom u neverici kako je to bilo suludo“, napisala je Ivana u svojim memoarima Podizanje Trampa iz 2017. „Nisam mogla da uključim televiziju, a da ne čujem svoje ime.“

Foto: Alan Weller / News Licensing / Profimedia

Ivana je u knjizi napisala da je znala da je njen brak osuđen na propast nakon sukoba 1989. sa Marlom Mejpls, koja je imala aferu sa Donaldom i kasnije se udala za njega, tokom božićnog skijanja u Aspenu.

Ova mlada plava žena mi je prišla iz vedra neba i rekla „Ja sam Marla i volim tvog muža. A ti?’“, napisala je Ivana. „Rekla sam – gubi se, volim svog muža. Bilo je neženstveno od mene, ali sam bila u šoku.“

Susret se dogodio ispred Bonijevog restorana na planini Aspen pred posmatračima, prema izveštaju Aspen Tajmsa iz 2015. godine.

„Preterujete“, rekao je Donald na to, a preneo Njuzvik 1990. godine.

Ivana je navodno skijala sa svojim suprugom, ali je Mejpls bila ta koja je navodno bila sa njim na novogodišnjoj zabavi nekoliko dana kasnije.

Ivana je tad pozvala organizatora žurke, navodi Njuzvik, da pita da li su tu njen suprug i njegova ljubavnica.

„Bio sam u Aspenu i stajao sam pored nje kada je vrištala na Donalda o njegovoj ‘kurvi’ Marli Mejpls,” rekao je porodični prijatelj za People o incidentu. „To je bio jedini put da sam je ikada video da nije staložena.“

Citirajući Mejpls nekoliko nedelja kasnije, Njujork Post je objavio priču na naslovnoj strani sa naslovom: „Najbolji seks koji sam ikada imala“.

Do februara je Donaldov portparol otkrio novinarima da je njegov klijent „rekao Ivani da ovo više jednostavno ne ide“.

Foto: WALTER / Bestimage / Profimedia

Razvod je okončan tek 1992. Novac je, naravno, bio uzrok kašnjenja završnice razvoda.

Prema izveštajima, Ivana je više puta potpisivala bračni ugovor koji je ograničavao na 25 miliona dolara ono što ona može uzeti u nagodbi za razvod.

Sporazum joj je takođe dao starateljstvo nad decom, vilu u Konektikatu, kao i vreme u Mar-a-Lagu.

Advokat koji je zastupao Ivanu nazvao je dokument „nesavesnim i lažnim“, prema Njuzviku, nadajući se da bi Ivana u nagodbi mogla da se izbori za mnogo više zbog svog doprinosa izgradnji Trampovog carstva.

Kao potpredsednica za dizajn enterijera za porodični biznis, Ivana je upravljala jednim od najboljih imetaka Trampovog carstva, raskošnim hotelom Plaza na Menhetnu.

Dok se par svađao oko razvoda 1990. godine, Donald ju je navodno zaključao u njenoj kancelariji u hotelu u još jednoj epizodi koju su tabloidi jedva dočekali.

U iskazu tokom brakorazvodnog postupka, Ivana je bila pod zakletvom kada je svog otuđenog muža optužila za silovanje.

Upitan 2017. o optužbama svoje bivše žene, Donald je rekao za People: „To se nikada nije dogodilo.“

„Ovo sam nazvala ‘silovanjem’, ali ne želim da se moje reči tumače u doslovnom ili krivičnom smislu“, rekla je Ivana u saopštenju.

Koliko god da je razvod bio ružan, Donald i Ivana su svoje nesuglasice ostavili iza sebe zbog dece.

„Ako ste dete koje odrasta u školi i vaši roditelji su mesecima na naslovnoj strani novina svaki dan sa razvodom, to je jako teška stvar“, rekla je Ivana za People. „Ali i uz to, deca su zaista jaka i to je ono što sam naučila kroz ceo taj proces.“

Objavljujući njenu smrt na svojoj društvenoj mreži Truth Social, bivši američki predsednik je napisao lepe stvari o svojoj bivšoj supruzi, nazivajući je „divnom, lepom i neverovatnom ženom, koja je vodila sjajan inspirativan život. Njen ponos i radost su bili njeno troje dece. Bila je tako ponosna na njih, kao što smo svi bili ponosni na nju. Počivaj u miru, Ivana,“ napisao je Tramp.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram