Ema Votson javno prozvala autorku Harija Potera

Poznati 14. mar 202210:53 > 11:30
Ema Votson, Foto: Guy Levy for BAFTA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ema Votson ne slaže se sa stavovima autorke Hari Potera - i ne plaši se da to i kaže.

Glumica iz Hari Potera uputila je oštre reči autorki bestselera DŽ. K. Rouling tokom govora na dodeli BAFTA nagrada za 2022. godinu u Rojal Albert holu u Londonu.

Prelepa 31-godišnja Ema, koja je igrala legendarnu Hermionu Grejndžer u filmskim adaptacijama najprodavanijih knjiga Rouling, izašla je na scenu da u nedelju u Rojal Albert holu da uruči nagradu za najbolji britanski film.

Nakon što ju je Rebel Vilson predstavila, izgledalo je kao da Ema nije mogla da se ugrize za jezik i ne uputi prozivke autorki bestselera nakon njenih kontroverznih komentara o transrodnim ženama.

Dok je 42-godišnja Rebel poželela dobrodošlicu Emi na scenu, rekla je: „Ema Votson je ovde da uruči sledeću nagradu. Ona sebe naziva feministkinjom, ali svi znamo da je veštica“.

Na to je Ema odgovorila: „Ovde sam za SVE veštice“ – što je delovalo kao prozivka Dž. K. Rouling.

Ema Votson, Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

Ovakva Emina  reakcija je došla nakon što je autorka knjiga o Hariju Poteru, 56-godišnja Rouling iznela kontroverzne komentare o trans zajednici.

Drama se odigrala kada je Rouling javno podelila svoje neodobravanje određene transrodne terminologije. U junu 2020. ona je na Tviteru podelila sa svojih 14 miliona pratilaca da ima problem sa terminom „ljudi koji imaju menstruaciju“ koji se koristi umesto reči „žene“.

Kako je drama tekla dalje, autorka je zatim podelila esej u kome je raspravljala o svojim razmišljanjima o biološkom polu. Rouling je rekla da su njeni problemi proistekli iz toga što je preživela zlostavljanje, što ju je dalje zabrinulo šta sve to znači za jednopolne osobe.

„Sada pominjem ove stvari ne u pokušaju da pridobijem simpatije, već iz solidarnosti sa ogromnim brojem žena koje imaju istoriju poput moje, a koje su omalovažene kao fanatici jer su zabrinute za okruženje jednopolnih osoba“, ona je napisala, a prenosi Mirror.

Nekoliko meseci kasnije, debata se ponovo otvorila kada je otkriveno da je negativac u njenoj najnovijoj knjizi ‘Nemirna krv’ bio muški serijski ubica koji oblači ženski kaput i periku kada ubija svoje žrtve.

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram