Do poslednjeg daha Džin Siberg: Misteriozna smrt dive

Džin Silberg, Foto: SNC / Entertainment Pictures / Profimedia

Tragičan kraj prelepe glumice i dalje ostaje velika misterija.

Tužna vest je objavljena 8. septembra 1979. godine, deset dana nakon što je prijavljen nestanak glumice Džin Seberg, njeno telo u raspadanju pronađeno je umotano u ćebe na zadnjem sedištu njenog belog renoa u Parizu. Imala je samo 40 godina.

Bio je to tragičan kraj za glumicu koja je dve decenije ranije bila mlada plavooka tinejdžerka iz Maršaltauna u Ajovi — ćerka farmaceuta — i koja je dobila ulogu Jovanke Orleanke u filmu Ota Premindžera „Sv. Džoan”. Izabrana je među 80.000 prijavljenih u potrazi za talentima širom zemlje.

Džin Silberg, Foto:  Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Siberg je patila zbog Premingerove tiranske režije i zadobila je strašne opekotine tokom snimanja scene smrti Jovanek Orleanke na lomači i morali su da je spasavaju i pomažu joj. Kritičari su je dodatno opržili zbog njenog previše staloženog tumačenja uloge.

Godine 1960, sa svojom kratko ošišanom kosom i prirodnim, ‘sirovim’ nastupom, Siberg je postala međunarodna ikona kao devojka mladog kriminalca (Žan-Pol Belmondoa) u francuskom remek delu Žan-Lika Godara „Do poslednjeg daha“. Tokom šezdesetih godina prošlog veka, bila je jednom nogom u Parizu, a jednom nogom u Holivudu. Udala se za svog drugog muža, poznatog pisca Romena Gerija, koji je bio 24 godine stariji od nje 1962. godine, a ranije te godine rodila je sina Dijega.

Kada se glumica vratila u Holivud 1968. da bi snimila „Paint Your Wagon, Airport“ i „Macho Callahan“, FBI se zainteresovao za nju jer ne samo da je donirala novac Crnim panterima, već je započela i aferu sa oženjenim Afroameričkim aktivistom.

Klevetnička kampanja se vodila preko nje i tvrdila je da je Siberg trudna sa jednim članom Crnih pantera (kolumnista tračeva LA Timesa Džojs Hejber je to objavila), što je dovelo do prevremenog porođaja. Džin je rodila ćerku Ninu Hart Geri. Devojčica je umrla dva dana kasnije i sahranjena je u Maršaltaunu, ali ne pre nego što je njen kovčeg otvoren kako bi se dokazalo da je beba bela.

Džin Silberg, Foto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia

Film „Siberg“, sa Kristen Stjuart u ulozi glumice, istražuje zaveru FBI kontraobaveštajnog programa da diskredituje njenu podršku Panterima i drugim afroameričkim grupama objavljivanjem njene trudnoće.

Krista Fuler, udovica reditelja Semjuela Fulera, upoznala je Džin dok je bila u Los Anđelesu i donirala joj 25 dolara za Crne pantere. „Bila je veoma slatka“, rekla je Fuler, dodajući da je glumica uložila toliko „energije i ubeđivanja da uradi pravu stvar. Mislim da je ceo njen život [ona] bila na toj misiji da bude spasilac, da je prava moderna Jovanka Orleanka.“

Tokom snimanja filma „Mačo Kalahan“ iz 1970-ih u Meksiku, Džin je imala aferu sa mladim meksičkim revolucionarom po imenu Karlos Ornelas Navara, za koga je rekla da je Ninin otac. Takođe je imala aferu sa poznatim romanopiscem Karlosom Fuentesom, koji je napisao roman o njihovoj vezi „Dajana: Boginja koja hoda sama“.

Džin Silberg, Foto: Filmedis / Hanns Eckelkamp Filmp / AFP / Profimedia

Dajan Lad, koja se pojavila u filmu „Macho Callahan“, prisetila se da su Džin i zvezda Dejvid Jansen postali veoma bliski tokom produkcije.

Džin je, primetila je, bila „veoma ljubazna, veoma požrtvovana. Bila je veoma, veoma ranjiva – delikatan cvet. Volela sam da radim sa njom. Svi su.”

Džin Silberg, Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nakon „Mačo Kalahana“ i smrti njene ćerke, Džin se vratila u Francusku i više se nije vratila u Holivud. Iako su se ona i Geri razveli 1970. godine, ostali su bliski i čak su živeli jedno preko puta drugog u istoj stambenoj zgradi.

Džin Siberg je nestala 30. avgusta 1979. a njeno beživotno telo je pronađeno devet dana kasnije u Parizu, umotano u ćebe na zadnjem sedištu njenog automobila. Policija je pronašla flašicu barbiturata, praznu flašicu od vode i poruku na francuskom koju je napisala svom sinu.

Ubrzo nakon što je njeno telo pronađeno, FBI je objavio da su agenti pokušali da ukaljaju njenu reputaciju još 1970. godine. Geri je sazvao konferenciju za novinare kako bi rekao svetu da je beba bila njegova i da je FBI uništio život njegove bivše žene. Prema Geriju, ona je pokušavala da se ubije svake godine na godišnjicu Ninine smrti. A i Džin je u intervjuu 1974. rekla da je „pukla“ nakon smrti svoje ćerke.

Geri je izvršio samoubistvo i mnogi su govorili da je to sve bilo previše za njega.

Sumnje se i dalje kovitlaju oko njene smrti, a mnogi ljudi koji su joj bili bliski su sumnjali da je neko ubio.

„Antoan i ja nismo mogli da verujemo da se ubila“, rekao je Alen Mamu-Mani, koji je sa Antoanom Lasenom napisao novi francuski roman „Ubij Žana“, piše LATimes.

„Četrdeset godina kasnije, na njenom grobu na Monparnasu postavljen je znak sa natpisom ‘Žan, tvoje ubice su još uvek tu’,“ rekao je Mamu-Mani. „Uzrok njene smrti je misteriozan kao i Merilin Monro.”

***

Bonus video: Paparaco lov na poznate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram