Bolest od koje pati Selin Dion pogađa jednu u milion osoba i neizlečiva je

Selin Dion
Foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

Selin Dion (55) dijagnostikovana je pre dve godine neizlečiva neurološka bolest koja obolele pretvara u „ljudske statue“, a šanse da je dobijete su 1 u milion.

Poznat kao SPS (stiff person syndrome), ovaj sindrom vremenom može osobu potpuno onemogućiti da korača ili da se uopšte pomera. Terapija olakšava simptome, koji podrazumevaju naizmenično grčenje i kočenje mišića, a životni vek u zavisnosti od stila života može da bude od 6 do 28 godina od uspostavljanja dijagnoze.

Za ovo stanje ne postoji lek, ali postoje tretmani koji uporavaju napredovanje bolesti.

Kad je 2022. čula svoju dijagnozu, Selin Dion se na Instagramu obratila fanovima:

„Zdravo svima, žao mi je što mi je trebalo toliko vremena da vam se obratim. Svi mi toliko nedostajete i jedva čekam da budem na sceni i razgovaram sa vama lično. Kao što znate, uvek sam bila otvorena knjiga, ali ranije nisam bila spremna da kažem bilo šta, sada sam spremna da podelim sa vama ovo stanje. Već dugo se suočavam sa zdravstvenim problemima i bilo mi je zaista teško da se suočim sa izazovima i da pričam o svemu kroz šta sam prolazila. Nedavno mi je dijagnostikovan veoma redak neurološki poremećaj koji se zove sindrom ukočene osobe koji pogađa jedan od milion ljudi. Sada znam da je to ono što je izazvalo sve grčeve koje sam imala“, rekla je.

Selin Dion
Foto: Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia

Grčevi koje ima Selin ometaju je povremeno da normalno funkcioniše i ne dozvoljavaju joj da koristi glasne žice.

„Radim naporno sa svojim terapeutom za sportsku medicinu svaki dan kako bih izgradila snagu i sposobnost da ponovo nastupam, ali moram da priznam da je to velika borba. Sve što znam je da pevam, to je ono što sam radila celog života i to je ono što najviše volim da radim. Nedostaje mi mnogo. Nedostaje mi da vas sve vidim i nastupam za vas. Uvek dajem 100 odsto sebe, ali moje stanje mi sada to ne dozvoljava. Da bih ponovo došla do vas, nemam izbora osim da se u ovom trenutku koncentrišem na svoje zdravlje i nadam se da sam na putu oporavka. Želim da vam se mnogo zahvalim na željama, ljubavi i podršci. Ovo mi mnogo znači“, rekla je pevačica svojevremeno, objašnjavajući koliko joj je teško što je morala da napusti pevanje.

Ona je na upravo održanoj dodeli Gremi nagrada u Los Anđelesu rasplakala publiku emotivnim izlaskom na binu, na kojoj je za album godine dodelila nagradu Tejlor Svift.