Bila je najfatalnija misica Juge, živela je holivudski život, a onda zbog pretnji morala da napusti Srbiju

Biljana Ristić Foto:Privatna arhiva

Biljana Ristić bila je mis Jugoslavije davne 1972. godine kada je osvojila tada izuzetno prestižnu titulu. Ta lenta joj je otvorila vrata glamuru i holivudskom životu.

Nije bilo lako poneti epitet najlepše žene u zemlji koja je tada brojala 22 miliona stanovnika i gde je lepih devojaka bilo na pretek od Vardara pa do Triglava.

Biljani je to pošlo za rukom i ta lenta joj je pomogla da upozna glamur i holivudski život.

#related-news_0

„Pobedila sam, a svaka devojka je bila lepša od mene. Imala sam više sreće nego pameti. Pomogao mi je moj engleski, a imala sam i to ‘zvrkasto’, mangupsko u sebi i neki šarm. Veliki aplauz sam dobila u Londonu, na izboru za mis sveta, a i tamo su mi sve bile lepše od mene. Bila sam među prvih 15, šarmirala sam žiri u kome je bio i glumac Piter Selers“,  rekla je svojevremeno Biljana.

View this post on Instagram

A post shared by Serbia&Montenegro (@serbmne)

Starije generacije pamte je po brojnim imitacijama i šou-programima, koje je snimila sa Minimaksom, Sedmoricom mladih. Novogodišnji programi tada nisu mogli da se zamisle bez njene emitacije Miljana Miljanića, Merlin Monro ili Tine Tarner.

Menjala je boju kose, ali uvek je izgledala doterana i tip-top.

Zahvaljujući ocu, diplomati, Biljana je u Njujorku stekla najviše obrazovanje, ali su je privlačila svetla reflektora.

U jeku uspešne televizijske karijere udala se za tada najmoćnijeg čoveka TV Beograd i YU medija – Dušana Mitevića sa kojim je dobila sina kome su dali ime Adam – biblijsko ime koje je za ta vremena bilo izuzetno retko i neuobičajeno u našoj sredini.

„U šali su nas zvali lepotica i zver. Bili smo u braku 24 godine. Jako sam volela Dušana, bio je divan čovek i najpametniji muškarac na svetu. Obrazovan, harizmatičan, pravi džentlment sa autentičnim duhom i šarmom. Nema takvih. Ostavku je podneo onog časa kada su studenti od njega to zatražili, što je izazvalo burne reakcije u vlasti“, ispričala je misica jednom prilikom za medije.

Bračni par je devedesetih prošao pravi pakao kada su dobijali pretnje da će im kidnapovati sina Adama.

Mitevići su zajedno 1999. godine morali da napuste Beograd i presele se u Budimpeštu, gde je Dušan preminuo nekoliko meseci nakon što su se preselili u susednu zemlju.

Nakon ovog velikog gubitka i drastične promene života, Biljana je nestala sa medijske scene.

Biljana Ristić Foto:Zoran Lončarević

Biljana je nastavila život u Budimpešti i borila se za opstanak sama, sa svojim sinom. Danas živi na relaciji Beograd – Budimpešta, a Adam je uspešan fotograf i reditelj.

Javnost verovatno ne bi ni znala kako danas Biljana izgleda da poznata modna dizajnerka Marijana Mateus s vremena na vreme ne objavi zajedničku fotografiju sa nekada najlepšom ženom bivše Jugoslavije. Njih dve su bliske prijateljice, a Marijana joj je u par navrata čestitala rođendan na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Svi su tada primetili da Biljana i danas u 73 godini izgleda sjajno.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram