Beatris Dal – zavodnica koja je pojela uvo i šamarala konzula

Foto: Cargo Films / Constellation Prod / AFP / Profimedia

Beatis Dal, fatalna lepotica iz filma "Beti Blu", jedno je od najupečatljivih lica francuske kinematografije. Glumica ima lud život, ispunjen kršenjem zakona, moralnih načela, i svega što je komformistički. Detalji iz njene biografije otkrivaju da je najveća pankerka na filmu.

„Nikada nisam mislila da sam lepa, ali imam moć privlačnosti“, rekla je o sebi francuska glumica za The Guardian.

Njen zaštitni znak je upadljivi razmak zuba, često nosi crnu odeću i crveni karmin,  ima tetovažu krsta na levom zglobu i raspeće iznad dekoltea.

Rupert Everet, gej glumac s kojim je bila u vezi, opisao ju je kao „Jovanku Orleanku – kada bi bila bombaš samoubica“.

Beatis je pobegla od kuće sa 14 godina i preselila se u Pariz, gde je živela od krađa. I tada, kao i danas, pratila je pank scenu u Francuskoj.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia

Burne ljubavne veze

Njen prvi muž, slikar Žan Fransoa Dal, ubio se tri meseca nakon njihovog raskida. Upoznala je svog drugog muža, Guenela Mezijanija, kada je snimala film u zatvoru, gde je on služio kaznu zbog silovanja.

Od njega se razvela 2014. godine kada je ponovo postao nasilan. Između toga, imala je burnu vezu sa reperom Džoijem Starom, čovekom sa tako kratkim fitiljem da je jednom udario majmuna u jednoj TV emisiji.

Ipak, Dal je uvek čuvala svoju nezavisnost.

„Nikada nisam živela sa momkom za koga sam se udala ili kog sam volela. Živim sama. I sama sam veoma dobro. Vidite, želim da radim sve što muškarac može, ali mnogo bolje“, kaže ona.

Kanibalizam i problemi s zakonom

Tokom karijere, pratile su je šokantne izjave. U jednoj TV emisiji 2016. godine, ostavila je ljude zaprepašćenim kada je priznala da je pojela uvo mrtvaca dok je bila u mrtvačnici.

„Jednom smo sebi napravili obrok, hteli smo da jedemo jer smo uzeli esid. Probali smo uvo. Oh la la, nije ništa strašno. U svakom slučaju, tip se nije bunio, nije ni znao da sam mu pojela uši“, rekla je kroz smeh.

Dal je takođe priznala kako je nekoliko puta prodala delove tela studentima medicine. Takođe je uhapšena zbog posedovanja heroina i kokaina, 1995. godine.

A tri godine pre toga, osuđena je za krađu ogrlice na šest meseci uslovne kazne. Rekla je da je ukrala ogrlicu jer je bila depresivna.

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Uloga koja joj je promenila život

Jednog dana sredinom osamdesetih, Dal je šetala Parizom i fotograf u prolazu ju je uslikao.

„Sledeće što znam je da sam na naslovnoj strani časopisa koji se zove Photo“, seća se.

Sliku je video direktor kastinga Dominik Besnehard, koji ju je predložio za glavnu ulogu u „Beti Blu“.

Film danas mnogi nazivaju seksitičkim, ali ona smatra da nije tako.

„Postoji mnogo engleskih i američkih rok muzičara koji su mi ukazali omaž kao Beti. Zaista sam ponosna na to“, kaže.

Snimila je 75 filmova, ali tvrdi da se nije obogatila.

„Nemam auto, nemam svoj stan, nemam kuću na selu. Ali kada pogledam svoju karijeru, znam da sam dobra glumica. Neću da se prostituišem. Apsolutno ne kritikujem prostitutke, ali nikada nisam prihvatila ulogu zbog novca“.

Šamar za američkog konzula

Dal se ne slaže sa francuskim glumcima Ketrin Denuv i Brižit Bardo o anglosaksonskom puritanizmu koji stoji iza pokreta #MeToo.

„U znak solidarnosti sa ženama, podržavam #MeToo i žene koje su maltretirane. Ali znate šta mi je bizarno? Tako se ti muškarci osuđuju i onda vidite slike tih istih žena koje poziraju ruku pod ruku sa njima. To se desilo sa Harvijem Vajnštajnom. Bilo je glumica koje su ga osudile – vrlo dobro. Ali šta onda, hodati ruku pod ruku s njim? Stvarno?“, pita se.

Beatris kaže da ju je Vajnštajn upoznao sa Mikijem Rurkom, za kojeg je čak želela da se uda. Njena karijera bi možda bila drugačija da nije ošamarila službenika američke ambasade 1997.

„Oh, ali on je to tražio! Bila mi je potrebna zelena karta da bih radila sa Abelom Ferarom na njegovom filmu The Blackout. Bila sam osuđena zbog posedovanja heroina i kokaina, pa je ovaj konzul rekao: ‘Nisi osoba kakvu želimo u Americi’. Razgovarao je sa mnom bez poštovanja. Rekla sam mu: ‘Ne pričaš tako sa suprugom, pa nemoj ni sa mnom’. I ošamarila sam ga. Bila sam zabranjena sedam godina“, ispričala je za The Guardian.

Foto: PJB / Sipa Press / Profimedia

Ipak, kaže da nikada nije želela holivudsku karijeru.

„Trebalo je da budem u Pulp Fiction i volela bih da radim za Tarantina, ali nisam uspela, a dali su ulogu Fabijene, devojke Brusa Vilisa, portugalskoj glumici Mariji de Medeiros“.

I dalje je katolkinja i tvrdi da ide u crkvu, a njena izjava izjava o religiji verovatno će razbesneti vernike.

„Volim Hrista jer je on izmislio vezivanje. Zamislite ga kako visi na krstu izbačenih kukova. On je veoma seksi, zar ne?“

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram