Svetska kraljica self-helpa ostavila je muža zbog žene

Poznati 19. avg 202013:13 > 12. maj 2021 17:14
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Srpski izdavači, koliko znam, tek treba da otkriju američki fenomen - spisateljicu Glenon Dojl, gurua savremene američke self-help literature. Odrasla u privilegovanoj porodici kao dobra mala hrišćanka, kasnije je kao udata žena i majka troje dece prošla pakao alkoholizma, kokaina i bulimije, ostavila muža, srela ženu koja je ljubav njenog života, ponovo se udala... i detaljno pisala o svemu.

Dojl, koja je već dugo poznata u Americi po knjigama „Ratnik ljubavi“ i „Neukroćena“, sada je dostigla i planetarnu slavu, i to uz pomoć samo jednog Instagram posta pevačice Adel.

View this post on Instagram

If you’re ready – this book will shake your brain and make your soul scream. I am so ready for myself after reading this book! It’s as if I just flew into my body for the very first time. Whew! Anyone who has any kind of capacity to truly let go and give into yourself with any kind of desire to hold on for dear life – Do it. Read it. Live it. Practice it. We are a lot! But we are meant to be a lot! .. “A good life is a hard life!” Read this book and have a highlighter on hand to make notes because you’ll want to refer back to it trust me! I never knew that I am solely responsible for my own joy, happiness and freedom!! Who knew our own liberation liberates those around us? Cause I didn’t!! I thought we were meant to be stressed and disheveled, confused and selfless like a Disney character! ProBloodyFound!! You’re an absolute don Glennon ♥️

A post shared by Adele (@adele) on

„Ako ste spremni – ova knjiga će vam protresti mozak i učiniće da vaša duša vrišti. Tako sam spremna za sebe nakon što sam pročitala ovu knjigu! Kao da sam uletela u svoje telo po prvi put…. Uradite to. Pročitajte je. Živite je. Praktikujte je. Mi smo mnogo toga, a tako je i predviđeno. Pročitajte ovu knjigu s markerom u ruci i napravite zabeleške, jer ćete hteti da se vratite na nju, verujte mi“ – napisala je uzbuđena pevačica na Instagramu pre nekoliko dana.

Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Mnogi veruju da je knjiga inspirisala Adel na veliku transformaciju – pevačica je smršala 44 kila uz pomoć treninga i dijete koja je vrlo siromašna kalorijama – dnevno konzumira oko 1.200 kalorija. I ona je imala veliki „lom“ u životu – raskinula je sa dugogodišnjim partnerom Simonom Koneckim sa kojim ima sina Anđela, drastično je smršala i sprema novi album koji će, kažu, biti sjajan baš kao i svi njeni dosadašnji.

Glenon je bivša blogerka koja je postala „ozloglašena“ po iskrenom (ponekad čak i previše) prikazu braka, majčinstva, poremećaja u ishrani, alkoholizma i zloupotrebe droge pod teretom svojih brojnih uloga i tuđih očekivanja. Opra je nazvala „liderkom koja koristi glas i talenat da uzdgine čovečanstvo.“

Dojl (desno) sa suprugom Ejmi, bivšom zvezdom ženskog fudbala Foto: PictureGroup / ddp USA / Profimedia

Po sopstvenim rečima osetljivo dete, rano je počela da se oseća neudobno u sopstvenoj koži, i pokušavala je da uz pomoć povraćanja ostane „mala i lepa“. Razvila je bulimiju, i završila na psihijatriji. Sa 13 je imala prvo „pomračenje svesti“ nakon što se napila, a alkoholizam je pratio i tokom odraslog doba, nakon što je postala veoma uspešna spisateljica. U takvom stanju je ostala trudna i udala se za Krega Meltona, i dobila još dvoje dece. Godine 2019. lansirala je blog „Momastery“, da bi dokumentovala „to što nije dobar roditelj“. Napisala je 2012. viralan post „Nemojte uhvatiti dan“ (Don’t Carpe Diem). To je otvorilo put njenoj spisateljskoj karijeri. Naredne godine izdala je prvu knjigu „Nastavi, ratniče“ (Carry on, warrior) i prodala više od 300.000 primeraka. Dok je njena karijera napredovala, brak joj se raspadao. Muž je varao sa više žena, i to joj priznao.

„Naš seksualni život nikad nije bio sjajan, ali nismo bili čak ni toliko intimni da o tome pričamo“, pisala je tada.

I baš tada je srela Ebi Vambah, peznionisanu američku fudbalerku i zaljubila se na prvi pogled. Pošto je tada upravo izdala knjigu o svom braku, upozoravali su se da će se slabo prodavati ako javnost sazna da je u vezi sa ženom. Kada je to priznala mužu, naišla je na razumevanje i složili su se da budu zajednički staratelji deci. Udala se za Ebi 2017. godine. Fanovi njenih prethodnih knjiga, o spasavanju braka sa muškarcem, ne da je nisu odbacili, već je ovaj preokret učvrstio njenu poziciju iskrene spisateljice, koja živi onako kako se oseća.

Saveti Glenon Dojl:

Cenite i brutalno u životu

Glenon je skovala termin „brutiful“ (kombinacija „brutal“ i „beautiful – brutalno i lepo) da bi opisala da nas teška vremena mogu naučiti vredne lekcije, i da rastemo samo kroz rešavanje izazova, a ne u mirnim vremenima

Nađite svoje uporište

Savetuje sve da nađu jedno zamišljeno mesto – „drvo dodira“, gde će se vratiti kada se osećaju izgubljeno. Nemojte da se okrećete drugima ili instituciji, vezi, poslu ili cilju. Neka to „drvo“ bude nešto što je u vama.

Ne dajte da vas pripitome

Zaboravite sve što su vas učili roditelji, rođaci, škola. Kad sve zaboravite, otkrićete ono što je stvarno vaše. Da biste do toga došli, morate da se očistite od svih nametnutih društvenih pravila i normi. Mislite potpuno slobodno.

Prestanite da pitate druge za mišljenje

„Stalno tražimo rešenja izvan sebe, a ako se dovoljno umirite, utihnete i svakodnevno tražite odgovore u sebi, u nekom momentu će isplivati kroz svu šumu onoga što nam je nametnuto spolja. I znaćete koji je vaš odgovor na bilo koju dilemu“.

Prekinite s lažnom skromnošću

„Svaki put kad ste pravite da ste nešto manje nego što jeste, uskraćujete sebi dozvolu da živite punim životom. Nemojte poistovećivati skromnost i poniznost. Skromnost je laž, gluma, maska i igra prevare. Nemate vremena za to“.

Neka vam bude dosadno

Glenon piše da je razmišljanje „nešto što su ljudi radili pre Gugla“ i da vodi samo-otkrivanju. „Onog momenta kada ne znamo šta ćemo sa sobom dešava se momenat kada nalazimo sebe. Upravo iza neprijatne dosade je samospoznaja. Moramo samo da je izdržimo i da ne posegnemo za lakim prekraćivanjem vremena“.