Žene koje su zvali „ruska modna mafija“

Miroslava Duma, Vika Gazinskaya, Elena Perminova, Ulyana Sergeenko and Anya Ziourova
Miroslava Duma, Vika Gazinskaya, Elena Perminova, Anya Ziourova, Ulyana Sergeenko Foto:Pixelformula / Sipa Press / Profimedia/Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia/Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA/IAN LANGSDON

Skorašnji povratak ruske dizajnerke Uljane Segrenko na svetsku modnu scenu u okviru nedelje mode u Parizu podsetio je na priču o devojkama iz Rusije koje su zvali "modna mafija".

Uljana Segrenjko

Uljana Sergenjko je rođena u Kazahstanu, tadašnjem SSSR, išla je u specijalizovanu humanitarnu školu, a zatim diplomirala na Filološkom fakultetu na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu. Od malih nogu ona se zanimala za modu i vremenom počela da skuplja eklektičnu kolekciju vintidž odeće i aksesoara – od retkog drevnog nakita do sovjetske školske uniforme. Obilazila je buvlje pijace i vintidž butike, ali i licitirala na velikim modnim aukcijama.

Polako se probila u svetu i počela da radi za brendove kao što su Valentino, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Chanel, Dior. Međutim, nakon što su se njeni originalni komadi stopli sa kolekcijama velikih brendova, frustrirana Uljana je pokrenula svoju modnu marku 2011. u Rusiji.

Vremenom su nju, uz Ruskinje Miroslavu Dumu, Elenu Perminovu, Anju Ziurovu i Viku Gazinskaju, prozvali ruskom modnom mafijom.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uljanine haljine su nosile Dita Von Tiz i Ledi Gaga, a na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu oduševila je novom kolekcijom.

Elena Perminova

Elena Perminova je rođena i odrasla u jednom mestašcu u dalekom Sibiru, u skromnoj porodici. Sa 16 godina uhapšena je zbog prodaje ekstazija u ruskom klubu u Novosibirsku nakon što ju je 16 godina stariji dečko uvukao u svet dilovanja. Od šestogodišnje zatvorske kazne spasao ju je Aleksandar Lebedev s kojim se ubrzo zavolela.

Od bede do sjaja, njen život mnogima liči na film. Ubrzo se otisnula u svet mode, ostvarila svoje snove i sa 27 godina starijim Lebedevim, koji je ruski oligarh, ima troje dece i veliki je filantrop.

Miroslava Duma

Miroslava Duma je danas priznata digitalna preduzetnica i investitorka u međunarodnu modu. Miroslava je i osnovala nekoliko inovativnih poduhvata, a zalaže se i za održivu modu.

Pre dve godine bila je u žiži jer je otkrila da joj je dijagnostikovan rak, te da joj je ostalo samo sedam meseci života. Sada, kada se izgleda srećom oporavlja, Duma ide ka novoj perspektivi, i privatno i u poslu.

Miroslava je rođena 1985. godine u Surgutu u Rusiji kao ćerka ruskog senatora i političara Vasilija Dume. Diplomirala je na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose 2008. godine sa zvanjem magistra međunarodnog poslovanja i poslovne administracije. Udata je za Alekseja Mihejeva, preduzetnika koji radi u ruskom Ministarstvu industrije i trgovine. Imaju dvoje dece.

Vika Gazinskaja

Međunarodno priznata modna dizajnerka i ikona uličnog stila Vika Gazinskaja pokrenula je svoju istoimenu marku u Moskvi 2007. Brzo je privukla pažnju, pre svega uz oznaku ‘demi-couture’ zbog svog specifičnog dizajna, hirovitih šara, ručno šivenih detalja i luksuznih materijala iz Italije i Francuske.

Rođena i odrasla u Moskvi, Vika je započela svoju karijeru kao stilistkinja u ruskom L’Officiel-u, ali njen krajnji cilj je bio da postane dizajnerka na međunarodnom nivou. Njene romantične siluete, precizni krojevi i nostalgični elementi poput volana i mašnica nikada ne izlaze iz mode. U julu 2010. godine, tokom Nedelje mode Viku su zvali da uredi izlog za pariski butik Colette.

Anja Ziurova

Modna direktorka i stilistkinja, Anja je osvanula u magazinima poput Vogue Italia, Vanity Fair Spain. Pre nego što se proslavila, pohađala je koledž u Londonu gde je magistrirala slavistiku. Godine 2006. počela je da radi kao modna urednica za Vogue China. Zatim je postala modna direktorka za Allure Russia u septembru 2010.

Bila je na listi Business of Fashion 500 najboljih profesionalaca u svetu mode.

Rođena je i odrasla u Sankt Peterburgu, ali se kasnije preselila u Njujork sa 18 godina da bi nastavila karijeru u modi i dizajnu.

BONUS VIDEO: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram