Žene čija je hrabrost odjeknula Srbijom

Njena priča 29. nov 202114:10 > 14:41
Bojana Novaković, Jelena Stupljanin i Isidora Kovačević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Instagram/the.miss.isidora

Tokom protesta proteklog vikenda, bili smo očevici brojnih brutalnosti. Među ljudima koji su izašli na ulice i puteve istakle su se i neke divne žene. Ko su heroine protesta koje su postale simbol borbe za bolje sutra svih nas i naše dece?

Jelena Stupljanin

Moćna fotografija koja ovih dana kruži medijima i društvenim mrežama je upravo fotka glumice Jelene Stupljanin koja je prva blokirala auto-put u Beogradu. Ona je takođe aktivna članica pokreta “Kreni promeni”, a glumila i u njihovom spotu protiv Rio Tinta.

Glumica Jelena Stupljanin ne preza od aktivizma i za Nova.rs rekla je: “Meni lično ovi pojmovi nisu misaone imenice već moja realnost do koje mi je veoma stalo. Postali smo nažalost ‘zemlja trećeg sveta’, gde je zahvaljujući malverzacijama i menjanju zakona po potrebi kompanija kao što je ‘Rio Tinto’, sve postalo na prodaju“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stupljanin (@jelenastupljanin)

Podsetimo, Pokret „Kreni promeni“ snimio je reklamu protiv Rio Tinta i kopanja litijuma u kojoj su učestvovali naši poznati glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin, kao i naučnici akademik Nenad Kostić i Dragana Đorđević.

Reklama je trebalo da se emituje na Radio televiziji Srbije, ali je javni servis to odbio uz obrazloženje da „uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Stupljanin (@jelenastupljanin)

Bojana Novaković

Holivudska glumica Bojana Novaković, organizovala je nacionalnu kampanju „Marš sa Drine“ protiv otvaranja rudnika jadarita u dolini Jadra. To je kampanja u kojoj učestvuje više od 20 ekoloških udruženja i veliki broj građana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak)

Ona je stajala ispred Skupštine u znak protesta protiv zakona i na svom Tviter nalogu navela je da će promene Zakona o eksproprijaciji „legalizovati korupciju i kolonizaciju u Srbiji“. Svoju popularnost na društvenim mrežama koristila je u svrhe promocije i podsticaja naroda da ustane i bori se za bolji ekološki status naše zemlje.

Isidora Kovačević

Isidora Kovačević je novinarka ‘Podrinskih novina’ a na svojim društvenim mrežama često deli informacije i stavove kojima želi da podigne svest o problemu koji je pred nama. Svoju poziciju koristi u svrhu pravovremenog i istinitog izveštavanja usled kojih zaista znamo šta se ovih dana dešavalo u Šapcu.

Isidora je za još u martu mesecu za Nova.rs rekla da je zbog otvorenog kritikovanja vlasti, do sada mnogo puta bila na meti.

„Kad god ne znaju da odgovore – uvek prozivaju. Za mene su govorili da sam kontaminirana jer sam u toku vanrednog stanja stigla iz Holandije, pričali su da sam ološ, trbušna plesačica, jesam se bavila trbušnim plesom, ali kakve to veze ima sa bilo čim? Ponižavaju me već dugo, pišu da sam osiona, bahata“, rekla je Isidora za Nova.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isidora Kovacevic (@the.miss.isidora)

Snežana Mišić Bogunović

Ona je simbol blokada i žena koju je policajac besumočnu prebacio i oborio preko bankine, a koja je o tom događaju govorila i za portal Nova.rs.

Snežana za naš portal ističe da je sada dobro i objašnjava kako je došlo do pomenute situacije.

“Dobro sam, malo sam ugruvana, ali sam suštinski dobro. Jedino što sam i dalje uznemirena zbog svega što se desilo. Prosto, nisam očekivala da će tako nešto da usledi, to je za mene, koja je došla mirno da protestuje, bio šok”, ističe Snežana.

“Namera protesta je bila da blokiramo Gazelu, niko od nas nije hteo da se gura i sukobljava sa policijom, niti bilo šta slično tome. U jednom trenutku, uspeli smo da izađemo na put kod zgrade BIP-a i tada su se pojavili policajci i napravili kordon. Krenuli smo kolovozon u pravcu Niša, a ubrzo je i veliki broj građana izašao na put i već je maltene bila blokirana saobraćajnica. Ja sam se tada sklonila sa strane, do bankine, jer je neka gospođa, koja se nalazila u automobilu, bila nervozna. Tada mi je policajac prišao, dohvatio me je za kragnu i prebacio preko bankine. Rekao je: “ Da li si svesna šta radiš, ne mogu ja ceo dan da se jurim sa vama!” Nakon toga su se okupljeni vidno iznervirali zbog tog postupka”, istakla je Snežana.

***

Bonus video: Šetnja Trg Republike

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram