Žena koja se odrekla carskog statusa zbog voljenog čoveka

japanska princeza
Foto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ko je japanska princeza Mako, koja se odrekla svih privilegija carske porodice, ali i nadoknade od preko milion dolara - da bi bila sa voljenim čovekom?

Japanska princeza Mako je 2017. godine objavila da se verila sa svojim nekadašnjim kolegom sa fakulteta Keijem Komurom i dodala da ju je osvojio osmehom koji sija kao sunce. Njih dvoje su se nedavno venčali, a sreli su se 2012. dok su oboje bili na studijama i planirali svadbu naredne godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ModernRoyalEra (@modernroyalera)

To je pak značilo da će princeza postati obična građanka budući da žene iz japanske carske porodice gube svoj dvorski status ako se udaju za „običnog“ čoveka, prenosi BBC.com.

Uprkos svemu, njih dvoje su osvojili naciju koja uvek budno prati vladajuću porodicu i njihov odnos prema čuvanju tradicije.

Ali ta podrška naroda nije trajala dugo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eTimes Pakistan (@etimespakistan)

Ubrzo su se tabloidi obrušili na Keija, pa se pojavila priča o svađi oko novca između njegove majke i bivše verenice – navodno Kei i njegova majka nisu devojci vratili dug od 35.000 dolara. Komuro je rekao da je novac dat na poklon, a ne kao zajam, ali pošto se prašina digla, venčanje između njega i Mako je odloženo.

Međutim, ta odluka sada već bivše japanske princeze da uprkos tradiciji ode sa dvora zbog ljubavi nije njen prvi buntovni potez. Ona i pre toga nije igrala po svim pravilima. Prvo, kao dete rođenog brata sadašnjeg vladara Japana, princa Akišina, Mako jeste u početku, kao što je bilo i uobičajeno, išla u elitnu Gakušuin školu, gde su se obično obrazovali članovi carske porodice.

Ali onda je Mako (30) prekršila pravila jer je ostavila tu ustanovu i otišla na univerzitet u Tokiju gde je studirala umetnost i kulturno nasleđe, a bila je i jednu godinu na univerzitetu u Edinburgu. Kasnije je stekla i master diplomu na univerzitetu Lester, za šta je rekla da je bilo sjajno iskustvo.

Oni koji su joj bliski kažu da je nezavisna i prijateljski nastrojena mlada žena koja je uporedo bila posvećena i karijeri i carskim dužnostima.

Veliku pažnju i u svojoj zemlji i u svetu ona je privukla kada se saznalo za njemu vezu sa Keijem, koji je takođe 1991. godište. Posle skandala 2018. on se preselio u Nujork na studije, a sa Mako je ostao u kontaktu preko interneta.

U Japan se vratio samo nakratko u septembru, a i tada je prilično uzburkao strasti u Japanu – pojavio se u kežual izdanju i sa konjskim repom, što je mnogima bio dovoljan znak da nije dostojan jedne princeze.

Ipak, njih dvoje su se sada u oktobru venčali. Mako je i tom prilikom zaobišla neke tradicionionalne običaje carske porodice i odbila isplatu od oko 1,3 miliona dolara koju dobija svaka ženska osoba kada napušta porodicu.

Mako je prva žena sa dvora koja je uradila tako nešto.

Onda su usledile brojne kritike i napadi, pre svega na društvenim mrežama, pa sada Mako pati od posttraumatskog poremećaja.

Na konferenciji za medije pored svog izabranika, Mako je nedavno izjavila da su joj netačni navodi o njemu izazvali veliki stras, stres i tugu.

„Kei je nezamenljiv za mene. Za nas je brak neophodan izbor da bismo živeli i voleli se“, kazala je ona.

I Komuro, koji je inače odsekao konjski rep pred venčanje, podržao je svoju ženu.

„Volim Mako i želim da jedini život koji imam provedem sa onom koju volim“.

Njih dvoje planiraju da se presele u SAD gde on radi kao advokat. Zbog toga, između ostalog, sada ovaj mladi par mnogi već porede sa princem Harijem i Megan Markl koji su takođe sa dvora, bez tutula, otišli u Ameriku da traže svoju sreću.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Court Jeweller (@courtjeweller)

Osim toga, Mako porede i sa princezom Dajanom koja je takođe kršila brojne stroge kraljevske protokole i terala po svom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda