„Vozim traktor od 12. godine, a danas sam najbolja oračica u Srbiji“

Foto:Nova.rs

Ima samo 23 godine i najbolja je oračica u Srbiji.

Srbija će imati jednog predstavnika na Svetskom prvenstvu orača u Letoniji. Tačnije, predstavnicu. Na poslednjem takmičenju orača u Srbobranu, među pedeset takmičara, našla se i jedna žena, Marija Seočanac. Ali, to nije sve, jer ih je ona sve pobedila. To je ovu devojku kvalifikovalo da u oktobru bude jedina predstavnica Srbije na Svetskom kupu orača u Letoniji.

Foto:Nova.rs

„Za mene je to veliko ostvarenje sna, a na njemu radimo dugi niz godina“, poručuje Marija Seočanac.

Marijini počeci su vezani za Novo Selo kod Vrnjačke Banje, gde živi sa porodicom. Kako nam je rekla, upravo je u svom selu na lokalnim takmičenjima orača primetila da do joj to dobro ide.

„Na selu poslovi moraju moraju da se obavljaju. Od vožnje traktora do sakupljanja sena. Onda je došlo i oranje. Od malena sam bila na traktoru. Deda me prvo vozio u krilu. A posle je sam vozila i sama. Naša povezanost i beskrajno dedino poverenje u mene doprinelo je da počnem sama da vozim. Pustiti dete na tako veliku mašinu nije bila laka odluka. Ali, deda je verovao da mogu da vozim u svojih 12 godina“, kaže ova devojka.

Foto:Nova.rs

Marija objašnjava da je oranje prvo bila potreba, jer kako kaže niko ne bi rekreativno obrađivao zemlju. Kasnije je oranje postala ljubav. Tako se i našla na takmičenjima u Srbiji. I pobedila.

„S obzirom da je u Letoniji revijalno takmičenje ove godine, nećemo se puno opterećivati traktorima. Potreban je takmičarski plug koji se posebno šteluje, i on tek treba da stigne u Beograd, i onda ćemo da krenemo da vežbamo“, kaže za naš portal Marija Seočanac.

Ona je apsolventkinja na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Beogradu, ali i pored obaveza učenja stiže da obavlja poslove na svom domaćinstvu.

„Dobila sam ponudu za posao u ministarstvu poljoprivrede. Verovatno će prvi korak biti ta praksa u ministarstvu“, priča Marija.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede finansiraće ponovno učlanjenje Srbije u Svetsku oračku asocijaciju i pokriće troškove Marijinog putovanja u Letoniju, gde će od 7. do 15. oktobra biti održana svetska smotra orača.

Foto:Nova.rs

Učešćem Marije Seočanac na ovoj manifestaciji, naša zemlja postaće ponovo članica Svetske oračke asocijacije čime otvaramo put mnogim drugim mladim oračima da se takmiče na ovim i sličnim manifestacijama.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram