VIDEO Zašto su danas žene vrištale u centru Beograda

Žene su vrištanjem iskazale bes zbog svega što moderno društvo od njih očekuje.

„Neverovatno je dobar osećaj imati moć da vrištiš tako na otvorenom. Preporučujem svakome da proba da se na ovaj način reši svega što ga pritiska jer neverovatno oslobađa“, kazala je za Zadovoljnu učesnica ovog događaja Anita Spasenović.

Naime, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji danas smo zatekli uzavrelu atmosferu i jedan posebno neobičan umetnički izraz.

U pitanju je performans umetnice Dee Džanković koja je okupila oko sebe skoro 100 žena. One su zajedno vrištale u centru Beograda dva minuta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je umetnica najavila, to je performans koji je posledica svih neizdrživih osećanja sa kojima se susreće žena u modernom dobu, a nema način na koji može da ispolji svoju agresiju i nezadovoljstvo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vrištanje je oblik besa, a bes predstavlja neku vrstu pokretačke snage, a ženama nije dozvoljeno da izražavaju bes na isti način kao muškarci, pa je žena kad je besna često okarakterisana kao histerična. To je ono što je umetnicu nagnalno da na ovaj način skrene pažnju na sve te probleme sa kojima se suočava moderna žena.

Takođe, tu su i pitanje burnouta, anksioznosti i depresije koji su bili među glavnim uzročnicima stanja nemoći u kojem se mladi u Srbiji često nalaze poslednjih godina. A vrištanje je očigledno dobar način da se to sve izbaci iz sistema na otvoreno.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Žene su vrištale na tri lokacije u gradu. Nakon vrištanja kod spomenika Stefanu Nemanji, uputile su se ka platou Narodne skupštine, a nakon performansa ispred Skupštine, otišle su do Fakulteta likovnih umetnosti na kom je umetnica studirala, pa je zbog toga izabrala tu instituciju kao završnicu.

Kako je sve izgledalo, možete da pogledate u našem videu.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram