Uspavana lepotica iz stvarnog života spava 13 dana u nizu

Njena priča 13. apr 202123:20 > 11. maj 2021 14:57
Echa
Echa Foto:Screenshot/Youtube/KOMPASTV

Devojku iz Indonezije (17), koja povremeno zaspi na nekoliko dana, prozvali su Trnovom Ružicom iz stvarnog života.

Eča potiče iz Banjarmasina, u indonezijskoj regiji Južni Kalimantan, a prvi put se pojavila u vestima 2017. godine, kada su lokalni mediji pisali da je spavala 13 dana u nizu.

Od tada je doživela dve zabrinjavajuće epizode, jednom kad je spavala dan i po, i drugi put prošle nedelje, kad joj se stanje pogoršalo i kad je zaspala na više od nedelju dana. Roditelji su je odveli u bolnicu, ali testovi nisu pokazali ništa neobično.

Tinejdžerka se probudila nakon devet dana, ali lekari kažu da je još uvek slaba, a niko i dalje ne zna šta uzrokuje njeno stanje. Simptomi sugerišu da pati od hipersomnije, retkog neurološkog stanja, zbog kojeg se oboleli osećaju preterano pospano tokom dana i mogu da spavaju danima u nizu.

Hipersomnija se pojavljuje u mnogim oblicima i ima mnogo verovatnih uzroka, od neuroloških oštećenja do genetskih faktora i fizičkih ili emocionalnih trauma.

Njen otac Muljadi rekao je kako je nekoliko puta pokušavao da je probudi, ali bezuspešno. Zanimljivo je da devojka navodno žvaće i guta hranu u snu ako je hrane roditelji, a postaje nemirna kad treba u kupatilo. Muljadi je rekao da mokri kad je odvedu u kupatilo i postave na wc šolju.

Za sindrom Trnove Ružice trenutno nema poznatog leka, ali njeni roditelji nadaju se da njeni simptomi mogu barem biti ubllaženi, kako bi mogla da živi koliko-toliko normalnim životom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram